Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här byggs mest i landet

I stora delar av landet släpar bostadsbyggandet efter befolkningsökningen. Men mest i landet, i förhållande till befolkningen, byggs det i Östersunds kommun.

Storstadsområdena går på knäna under trycket från en ökande befolkning. Alla har helt enkelt inte någonstans att bo, något som ständigt driver bostadspriserna till nya rekordnivåer. Det byggs för lite i 96 av de 100 kommuner som växer mest befolkningsmässigt.

Östersunds kommun är en av de hundra kommuner som vuxit mycket. Men här byggs det mest i landet, 38 procent fler bostäder än befolkningsökningen, under perioden 2006 och 2012. Detta enligt statistik som Dagens nyheter har låtit Statistiska centralbyrån göra.

I antal räknat så har det byggts 241 bostäder i Östersunds kommun under den undersökta perioden.

Tidigare subventionerades bostadsbyggandet av staten men den politiken har förändrats under den senaste tjugoårsperioden. I storstadsområdena i dag har priserna på grund av bristen på bostäder blivit så höga att det kan finnas politiska svårigheter med massivt bostadsbyggande. En statlig subvention och byggandet av en större mängd bostäder skulle kunna sänka priserna på den överhettade bostadsmarknaden i storstadsområdena.