Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs biogasanläggning

Om ett år ska det börja produceras biogas i stor skala i Hammerdal. Enligt projektledaren Jan-Olof Olofsson från Solberg, börjar alla pusselbitar nu att ramla på plats.

– Vi blir en större producent av biogas än Göviken i Östersund, säger han.

Annons

– Nu börjar våra planer ta form och anläggningen bör vara igång om ett drygt år, säger Jan-Olof Olofsson från Solberg, knappt en mil från Hammerdal.

Han säger också att föreningen Jämtgas, som ska bygga anläggningen medvetet hållit en låg profil till det har varit säkert att projektet ska genomföras.

– Just nu ser det väldigt ljust ut och vi räknar med att det hela är i hamn. Om några veckor ska vi samla till en pressträff där vi ska presentera projektet?

Hur stor blir anläggningen?

– Det är just sådana frågor som vi ska berätta på pressträffen, men så mycket kan jag säga att vi blir en väsentligt mycket större producent av biogas än vad Göviken i Östersund är. Vi har redan sex gårdar med i föreningen Jämtgas som kommer att lämna 60.000 kubikmeter gödsel per år. Gasen från det gödslet kan omräknas till 1,5 miljoner liter bensin, säger Jan-Olof Olofsson.

Han berättar också att fler gårdar i en omkrets av tre till fyra mil runt Hammerdal har visat intresse att lämna sitt gödsel till anläggningen i Hammerdal.

Kommer ni att ta emot annat än gödsel?

– Vi ska ta emot slaktavfall, fiskrens från fiskodlingar samt hö och gräs. Det går att göra biogas på mycket.

Jan-Olof tittar ut på ängen utanför sitt hus.

– Om vi tar gräset från en intensivodlad åker på en hektar så blir det i omvandlad energi 20.000 kilowattimmar i en biogasanläggning. Då förstår man hur mycket energi det finns runt oss. Dessutom så håller det landskapet öppet, säger han.

Vad ska ni göra med biogasen?

– Det mesta av gasen kommer nog att levereras till Östersunds kommun och deras tankställe.

Vad kostar anläggningen.

– Det är också en fråga som jag inte vill besvara nu. Det berättar vi senare.

Blir det några nya jobb?

– Anläggningen ska skötas dygnet runt. Det är klart att det krävs arbetskraft till det. Hur många som får jobb är svårt att säga i nuläget.

Upptagningsområdet runt Hammerdal verkat inte vara så stort. Det verkar som det skulle gå ha en biogasanläggning i varje större by?

– Kanske inte i varje by, men jag tror att det skulle vara lönsamt att ha en biogasanläggning i varje kommun i alla fall.

Var i Hammerdal kommer anläggningen att ligga?

– Vi håller just nu att titta på det. Vi har ett önskemål att ligga i närheten av en fjärrvärmeledning.