Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Här bygger vi hamnen som båtfolket på Storsjön länge saknat”

Vid Åstorpet, inte långt från Kungsgården på Frösön, pågår en febril verksamhet. Här håller Storsjöns båtklubbar på att bygga en gästhamn som ska invigas till midsommar.

– En riktig gästhamn med gott om utrymme har båtfolket på Storsjön länge saknat. Det säger Charlie Fredriksson som basar över bygget.

Gästhamnen ska ha plats för ett 30-tal båtar och nästa år kommer hamnen byggas ut med toaletter och duschar. Men några permanenta båtplatser kommer det inte att bli i Kungsgårdsviken.

– Det skulle bli för svårt med bevakningen, säger Charlie Fredriksson. Vi har svårt redan nu med inbrott och skadegörelse. Senast i helgen slog man sönder en ruta till torpet och tog med sig en gräsklippare.

När LT hälsade på vid hamnbygget i går så var det fem man som jobbade för fullt med skruvdragare och hammare.

– Vi ska bygga både fasta bryggor och flytbryggor, berättar Asbjörn Norling medan han kapar några bräder i rätt längd.

Aspbjörn jobbade tidigare på det nedlagda F4.

– På 1970- talet hade vi en personalklubb på som hade sina båtar här i viken, säger han. Men de bryggorna var det dags att byta ut nu.

Den nya gästhamnen kommer att kosta cirka 470 000 kronor. Pengarna kommer bland annat från EU, Jordbruksverket och några av kommunerna som gränsar mot Storsjön.

Charlie Fredriksson berättar också att så småningom ska Åstorpet renoveras och hyras ut till turister över sommaren.

– Hela den här anläggningen kommer att bli ett perfekt utflyktsmål för de cirka tusen båtägare som finns runt Storsjön. Här kan man bada, sola eller grilla efter de fina stränderna. Men de som kommer till fots, med cykel eller bil är förstås lika välkomna hit. Här finns plats för alla, säger Charlie Fredriksson.