Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här brinner Lövstaskolan – gymnastiksalen blev totalförstörd

/
  • Ett utbränt träskelett är allt som är kvar. Dagen efter är det svårt att se att det stått en gymnastiksal här. Foto: Ulrika Andersson
  • Det är dagen efter den våldsamma branden. ”Vad ska man tro. Det har varit en massa skolbränder” säger Berthold Nilsson och skakar på huvudet. Han bor fyrahundra meter från Lövstaskolan och såg hur eldstormen rasade under nyårsnatten.
  • Att släcka branden i träbyggnaden var meningslöst insåg räddningstjänsten på ett tidigt stadium och inriktade insatserna på att rädda kringliggande byggnader.
  • Räddningsman Markus Lagergren har pälsat på sig ordentligt. Han har stannat kvar för att bevaka avspärrningarna vid brandplatsen under dagen.

På nyårsaftonskvällen vid tiotiden kom larmet. Delar av Lövstaskolan står i lågor. Trots branden – nu hoppas kommunen att Lövstabarnen ska kunna gå till sin förskola som vanligt.

Annons

Branden började enligt räddningstjänsten i ett hörn av den numera totalförstörda träbyggnaden som innehöll en gymnastiksal och matsal.

När räddningstjänsten kom på plats var det redan för sent.

– Branden hade redan fått fäste när vi kom dit. Den gick inte att rädda, säger Ulf Jernström, skiftesledare hos räddningstjänsten.

Vad tänker man när man kommer fram och den redan har fått fäste?

– Man försöker ju begränsa branden. Se till att den inte sprider sig.

Det lyckades man med.

Ingen av de kringstående byggnaderna där Lövstaskolans förskola håller till tog eld.

Den här branden var mitt i vintern. Hur påverkar det?

– Det är inte så stor skillnad egentligen. Problemet är väl att slangarna kan frysa om vattnet står stilla.

Hur kan en sådan här brand uppstå?

– Det är mycket troligt att det är fyrverkeripjäser som startat branden. Det är nyårsafton och det vet ju alla att det är mycket sånt då. Men det är ju bara rena spekulationer, säger Ulf Jernström.

Lövstaskolan är numera enbart en förskola.

Thomas Jonson är skolområdeschef på Frösön och har redan varit på plats två gånger sedan branden startade för att informera sig om läget.

– Utifrån det vi vet nu så har inte branden drabbat de andra byggnaderna där vi har verksamhet för våra förskolebarn.

Vad händer med förskolan efter julhelgerna?

– Allt är inte klart men vi har god förhoppning om att kunna öppna som vanligt efter helgerna. Under lovet så har Lövstabarnen sin plats på Önegårdens förskola, säger Thomas Jonson.

Hur blir det med avspärrningar runt brandplatsen?

– Vi måste ju ha någon riktig slags avskärmning för barnen. Just nu är det bara polisens blåtejp. Teknisk förvaltning har redan kontaktat företag för att hitta en lösning för det. Så det är på gång.

Thomas Jonson berättar att man under dagens gång ska försöka nå ut med information till förskolebarnens föräldrar om att verksamheten fortsätter som vanligt.

– Vi är ju tacksamma för all hjälp vi kan få via tidningen att nå ut med den här informationen.

– Vi vill också hänvisa till Östersunds kommuns hemsida och Lövstaskolans egen hemsida som uppdateras fortlöpande, säger han.

Mer läsning

Annons