Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bogseras Thomée till besiktningen

I slutet av veckan bogserades Thomée till Arvesund. Där ska den få komma upp på slipers för att besiktigas och rustas upp igen.

Annons

Thomée bogserades från hamnen i Östersund av färjan Hymer på torsdagsmorgonen.

– Det är med en båt som med en bil. Besiktigas den inte blir det körförbud och därför behövde vi bogsering, säger Stefan Jönsson, som tillsammans med kollegan

Fritz Dahlström, båda jobbar på kommunens kultur- och fritidsförvaltning, var med under bogseringen. Stefan Jönsson har också jobbat som maskinist på Thomée under många år, men inte under tiden den varit utarrenderad.

Färden till Arvesund gick bra.

– Resan tog sex timmar. Vi började strax före klockan åtta på morgonen. Men när vi kom ut till Storsjöflaket så var det så dimmigt att vi fick stanna till på Verkön och vänta på att dimman skulle lätta, säger Stefan Jönsson.

Thomée är ordentligt eftersatt och det syns.

– Det syns extra tydligt när vi lade till bredvid Ångaren Östersund som är i väldigt fint skick, säger Stefan Jönsson.

Det kommer en båtbesiktningsman från Göteborg som ska gå igenom Thomée.

– Men vi ska också passa på att gå igenom allt inombords, säger Stefan Jönsson.

När Thomée besiktats och gåtts igenom ska också Ångaren Östersund få komma upp ur vattnet för sin årliga genomgång.

– Det blir mest troligt så att Thomée kommer att få övervintra i Arvesund. Det känns väldigt bra faktiskt. Risken för vandalisering är mycket mindre när den ligger där jämfört med inne i staden, säger Stefan Jönsson.

När sedan isen lossat till våren ska Thomée alltså vara körklar igen och kunna lämna Arvesund.

Det är bara drygt två veckor sedan som kommunstyrelsen i Östersunds kommun bestämde att båten ska få finnas kvar i kommunens ägo, samt att den ska rustas upp för max 300 000 kronor.

Efter beslutet sa AnnSofi Andersson (S), ordförande, att det efter upprustningen ska annonseras efter en ny arrendator.

Förra året när Thomée annonserades ut fanns bara en intressent utöver de som fick uppdraget att driva Thomée. Företaget som tog över drifter sattes i konkurs i början av augusti.