Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Här blir det fortsatt fokus på jobben"

Hög arbetslöshet och bristen på jobb är vad kommunalrådet Gudrun Hansson (S) i Strömsund har fokuserat på under sin första mandatperiod vid makten.

Först skapades utrymme i budgeten för att skapa fler sommarjobb till ungdomar. Ett projekt har också arbetat med ungdomsarbetslösheten med lyckat resultat.

– Vi hade som målsättning att ha 120 ungdomar i projektet, vi har haft 179, säger Gudrun Hansson. 122 av dem har faktiskt gått till praktik, studier eller arbete, Det är jag jätteglad över. Det går alltså om man fokuserar.

Dessutom har kommunen återupprättat arbetsmarknadsenheten och anställt en personalchef. Allt för att kunna jobba strategiskt med arbetskraftsförsörjningen.

– Vi är faktiskt tredje största arbetsgivaren i länet, säger Gudrun Hansson. Vi har även slagit fast att alla arbetsplatser i kommunen, som har mer än tio anställda, ska ta emot en praktikant per tio anställda. Vi har satsat en miljon kronor på detta.

– Sedan är det ungefär 50 personer av kommunens anställda som pensioneras varje år, vilket betyder att vi måste rekrytera lika många.

Det som oroar är befolkningsutvecklingen. I dag ligger invånarantalet något under 12 000. Det är brist på kvinnor i 30-årsåldern.

– Ändå slog vi rekord förra året då det föddes 122 barn i kommunen. Vi har redan bestämt att vi öppnar tre nya förskoleavdelningar.

Nu hoppas Gudrun Hansson att Socialdemokraterna får förnyat förtroende även nästa mandatperiod. Under denna har de samarbetat med Vänsterpartiet och haft totalt 20 mandat i fullmäktige.

Det har varit en tuff period. När Gudrun Hansson tog över ordförandeklubban i kommunstyrelsen var det efter en turbulent period med Rättvis demokrati och Alliansen vid rodret.

För några år sedan sattes fokus mot Strömsunds kommun när skottet mot den uzbekiske imamen avlossades. Hur har det påverkat invånarna?

– Egentligen inte alls, säger hon vidare. Däremot var det ett nytt inslag i vårt samhälle. Direkt när det hände fanns det förstås en oro över att det faktiskt kunde hända hos oss.

– Eftersom det inte längre finns en stark uzbekisk ledare i Strömsund har flera familjer flyttat, det slår förstås direkt mot befolkningsstatistiken.

Strömsunds kommun är känd för att ta emot många invandrare och flyktingar. Och Gudrun Hansson är väldigt stolt över att de har kunnat skapa ett program för integration.

– Programmet ska tas i fullmäktige och förslaget är att alla nämnder, styrelser och bolag ska göra en handlingsplan kring hur vi ska jobba med frågorna. Om vi vill att de ska bli kommunbor måste vi också visa vad vi kan erbjuda.

Strömsunds kommun är en stor kommun som kräver hårt arbete. Under mandatperioden har de jobbat med medborgardialoger och försökt vara ute i kommundelarna för att fånga upp vad som är aktuellt.

Med samerna har de regelbundna möten sedan många år tillbaka. Rovdjurstrycket är högt och Gudrun Hansson har skrivit till miljöminister Lena Ek om problemet, men ännu inte fått något svar. Det irriterar henne.

– Det är ett otyg att inte svara, det förväntar man sig faktiskt, slår hon fast. 40 procent av samernas renhjord tas av rovdjuren, skulle 40 procent av produktionen i en industri bara försvinna skulle vi inte acceptera det.

Så var det detta med infrastrukturen, en väl så viktig fråga om man ska kunna leva och bo i Strömsunds kommun.

– Vi har i varje fall fått väldigt bra kontakter i Post- och telestyrelsen, skrattar Gudrun Hansson. Generaldirektören har också varit här på besök. Klart är att vi har fått upp telefonifrågan på dagordningen i varje fall.

Kommunen har även tagit ett stort steg i en bredbandsstrategi och avsatt runt 11 miljoner i en bredbandsfond.

– Nu ställer vi hoppet till ett regeringsskifte och hoppas de tar mer ansvar för den här frågan. Det handlar om jättestora investeringar som nu hamnat i kommunerna och enskilda medborgares knä.

Men en framgång har de i varje fall nått när det gäller telefoni. Anna-Karin Hatt har erkänt att det inte finns mobiltäckning överallt.