Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här beviljas flest bygglov

Östersunds kommun kliver fram på byggmarknaden i Norrland.

Färska siffror från Boverket visar på framtidstro i Östersund och i länet.

– Boverket har tagit fram statistik som visar att Östersunds kommun är en av de kommuner där det har beviljats mest bygglov under det senaste året hela vägen norr om Uppsala. Det är Umeå och två gruvkommuner i Norrbotten som sticker ut, sedan är det Östersund som är den lysande stjärnan i hela Norrland, säger Anne-Katrin Ångnell, exploateringschef på Östersunds kommun.

Enligt rapporten är det också i länet, i jämförelse med de fyra Norrlandslänen samt Dalarna och Gävleborg, som de förväntade bostadsbyggandet kommer att hålla i sig.

"Kommunernas förväntningar om en rejäl ökning av bostadsbyggandet tycks inte bli en realitet. Kommunerna bedömde i början av året att närmare 3 200 bostäder skulle påbörjas under 2013. Med tanke på hur det faktiska påbörjandet såg ut under första halvåret är det endast Västerbotten, och möjligen Jämtland, som tycks ha en rimlig möjlighet att nå upp till förväntningarna".

Och dessutom är småhusmarknaden glödhet i Jämtlands län. Under andra kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal förra året, har priserna stigit mest i länet.

"Det var endast i Gävleborg och Västerbotten som priserna sjönk. Mest hade priserna stigit i Jämtland och Norrbotten, 9,2 respektive 5,4 procent. Jämfört med första kvartalet 2013 steg priserna i samtliga län utom Dalarna där priserna var oförändrade. Även här ökade priserna mest i Jämtland och Norrbotten. De högsta priserna ser vi i Västerbotten där genomsnittspriset var närmare 1,5 miljoner kronor medan de lägsta priserna noterades i Västernorrland, drygt 950 000 kronor".