Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här bakar stjärnorna pepparkakor ihop

Det doftade nybryggt kaffe, stearinjus och glögg från huset när Helena Ekholm öppnade dörren. Nu skulle här bakas pepparkakor med vännerna Emil och Anna. Även Länstidningen fick vara med på baket.

Annons

– Det här kommer att bli en tradition, det ska jag se till, skrattade Emil när han klev in i hallen fullastad med pepparkaksdeg och plåtformar.

Före detta skidskyttarna David och Helena Ekholm bor sedan något år på Frösön med en milsvid utsikt över Oviksfjällen. I höstas började ett annat par att bygga på granntomten och det var skidåkarna Anna Haag och Emil Jönsson. Deras hus kommer att bli klart till sommaren, men de följer bygget med största noggrannhet.

– Anna och jag har sökt tomt i många år och nu har vi hittat rätt. Här kommer vi att trivas, säger Emil.

De fyra samt Davids och Helenas flicka Moa, nu fem månader, startade pepparkakbaket med liv och lust och de började producera stora hjärtan, Dalahästar och pepparkaksgubbar med stor energi.

– Det är klart att det ska vara dalahästar när man är från Orsa, säger Anna medan hon gör ett fantasifullt mönster på sin häst.

Hur träffades du och Emil?

– Vi gick i skidgymnasiet i Mora tillsammans och Emil säger att han spanat in mig en längre tid på rasterna.

– Det stämmer, säger Emil. Och när jag spanat på den snygga tjejen tillräckligt länge så tog jag mod till mig och frågade om en träff. Sedan gick det fort och vi flyttade ihop efter tre månader.

Paret flyttade sedan till ett radhus Östersund, för det var här man skulle bo om man var skidåkare hade de hört.

Nya plåtar stoppas in i ugnen och det börjar bli gott om nygräddade pepparkakor runt det Ekholmska köket.

David börjar berätta hur det gick till när han först träffade Helena.

– Det var på ett träningsläger jag först såg henne. Det pinsamma var att hon tillhörde juniorgruppen och jag seniorerna, så det blev till att smyga med träffarna först. Det skiljer ju fem år mellan oss. Men efter några år, när hon växt på sig, vågade vi visa öppet att vi var ett par, skrattar David.

Ute på altanen står julgranen som David stolt visar upp.

– Den har jag knyckt själv, Det är också en tradition. Ingen jul utan knyckt gran och då gärna på grannens tomt, säger han med spjuveraktig blick.

Så här på altanen ska ni fyra sitta och spana på utsikten när ni blir pensionerade?

– Så kommer det att bli, säger Emil. Då ska vi skrika åt de åkare som tränar här utanför att de åker för sakta och att de måste öka takten.

Moa börjar bli trött och rätt less på att pepparkakbaket och vill lägga sig, Men först ska hon ha en tallrik gröt, som pappa David ger henne.

Har ni några planer för julhelgen?

– Vi ska vara i Helgum hos mina föräldrar, berättar Helena. Där är också den övriga släkten och en tradition vi har är att spela olika spel. Då kan diskussionerna bli höga ibland om vem som har vunnit.

Emil och Anna har en lägenhet i Schweiziska Davos och där kommer de att fira jul med lokalbefolkning samt norrmän och amerikaner.

– Det blir en internationell jul och alla har med sig mat som de brukar äta på julen. Det blir allt från fruktkaka till lammrevbensspjäll.

Ingen av er är ju länsbo från början. Var är ni födda?

– Jag är från Årsunda i Gästrikland och Anna är från Köping, men har vuxit upp i Orsa, säger Emil.

Helena är alltså från Helgum och David härstammar från Ekshärad.

Och nu har ni sammanstrålat på Frösön. Hur känns det?

– Det kan inte bli bättre. Här trivs vi bra och vi kommer nog fortsätta att vara jämtar i framtiden, säger David.