Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här äter gästerna i fjöset

/
  • Den gamla ladugården i Skylnäs öppnas om någon månad som ett nytt pensionat
  • Pensionatsrestaurangen, med öppen spis för sköna vinterkvällar, rymmer 40 personer. Foto: Ingvar Ericsson
  • Sovrumsdelen var tidigare ladugårdens högäll. De bärande takkomponenterna har tagits tillvara och dekorerats.
  • Det nya lantgårdspensionatet har fyra sovrum med vardera två bäddar.
  • Lantgårdsprojektet kostar cirka 1,5 miljoner kronor, varav 500 000 kronor kommer från EU-medel.

Men oj vad man kan göra med lite kreativitet! Det som sedan över 100 år varit en ladugårdsbyggnad på Eva och Lars Jönssons gård i Skylnäs, söder om Pilgrimstad, har återuppstått som ett ytterligt fräscht pensionat med tillhörande restaurang med myndighetsvälsignat produktionskök.

Annons

Eva och Lars öppnar nymodigheten inom någon månad och ger sig därmed in i det växande utbudet av ”Bo på lantgård”, som det finns ett knappt tiotal av i vårt län.

Åtta bäddar fördelade på fyra rum och en stor, ljus restauranglokal med planerad plats för upp till 40 personer är den publika delen av den förvandlade ladugården.

– Myndigheterna har ännu inte inspekterat huset, så vi vet inte hur många gäster vi får ta in när vi öppnat, men vi har testat med ett släktkalas med 35 deltagare, och det gick alldeles utmärkt, förklarar Eva.

Gården i Skylnäs har under några generationer tillhört Lars Jönsson och är fortfarande ett mycket aktivt lantbruk med djur, jord och skog.

Eva, 51, som har sina rötter Fränsta i Medelpad, driver entusiastiskt sitt hotellprojekt som hon kombinerar med livsmedelsproduktion i den småskaligt ekologiska disciplinen.

Det var från början egentligen inte tänkt att satsningen skulle bli så här stor.

Det skulle endast handla om matproduktion ända tills Birger Backlund, Mer värd mat, kom på besök och med nu känt resultat födde idén det kompletta paket som sjösätts inom kort.

Det handar mycket om ekologi:

Den jönssonska gården är en KRAV-gård där man odlar ekologiskt korn för den egna och restaurangens matlagning och skickar kött som styckas hos Jämtlandsgården i Hammerdal och slutförädlas av Gårdscharken i Fågelberget, Gäddede.

Bär, svamp, ekologisk potatis och grönsaker hämtas på gården och kommer till användning i den nya restaurangen.

Det nya vattenhålet i Skylnäs är en satsning för året runt-bruk.

– Det här är en levande lantgård med 50 kor, skidspår runt knuten och promenadnärhet till badplatsen i Forsa.

Marknadsföringen kommer tills vidare att inskränka sig till en skylt vid E 14 i Pilgrimstad.

Satsningen är ett EU-projekt med en prislapp på 1,5 miljoner kronor, varav 500 000 från EU.

– Det är inte omöjligt att det nya pensionatet i Skylnäs kommer att anställa personal.

Mer läsning

Annons