Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här äter du årets republikrätt

Regnbågsfilé från Börtnan, potatissallad gjord på potatis från Rödön med hjortroncrèmefraiche. Det har Matakademien i Jämtland-Härjedalen utsett till årets republikrätt på Krogstråket.

Annons

– Det känns jätteroligt att få det erkännandet, säger vinnaren Andreas Eriksson, som har tältet Andreas vid sjön och har komponerat rätten.

Juryns motivering löd välkomponerad, smakfull och med lokala råvaror kombinerat med spännande tillbehör.

– Det är en bra festivalrätt, konstaterar Håkan Flodin, ordförande för matjuryn.

Vad var det som gjorde att just den här rätten vann?

– Det är kombinationen av fisken och såsen, men också att den är prisvärd. Det har vi också tittat på i bedömningen, säger Teres Vågelind, vice ordförande för Matakademien.

Årets Republikrätt är ett samarbete mellan Matakademien i Jämtland- Härjedalen och Storsjöyran och är till för att förbättra kvaliteten på maten i tälten.

– Vi märkte att maten tappade och att vissa bara köpte in det absolut billigaste råvarorna, så då skapade det här priset för att öka nivån på maten, berättar Håkan Flodin.

När priset infördes, för fem år sedan, gjorde man det till ett krav att alla krogtälten skulle vara med i tävlingen och ha lokalproducerade råvaror, och med tiden har man märkt att krogägarnas synsätt förändrats.

– För tio år sedan fanns det inget lokalproducerat alls på menyerna men nu har det gått från att vara ett krav med lokalproducerat till att en självklarhet för många, säger Lars Sillren, VD på Storsjöyran.