Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Har Åsling vänt kappan?

Riksdagen har röstat för att det skall bli möjligt att ersätta våra gamla kärnkraftverk med nya med två rösters övervikt. Folkpartiets riksdagsmän och lokalpolitiker är säkert nöjda med utfallet, men hur är det med centerpartisterna, till exempel Per Åsling?

Jag har varit på några informationsträffar om uranbrytning i vårt län och lyssnat på Per Åsling. Han varnade för följderna av att öppna för uranbrytningen. Har Per Åsling ändrat uppfattning? Om inte så skulle han väl röstat mot förslaget?

På det protestmöte mot vindkraftsetableringen i Moskogen, där även lokalpolitiker från Åre deltog, förklarade moderaternas representant att han ändrat uppfattning i kärnkraftfrågan och nu var för att bryta uran i Oviken.

Folkpartisten Lennart Ledin talar om ”Vulgärpropaganda mot uranbrytning” och menar att man samtidigt kan ta till vara andra värdefulla metaller. Det lär bli svårt. Problemet är ju att uran är den enda metallen som bara kan utvinnas genom att tillsätta stora mängder saltsyra! Därefter måste brytningsresterna förvaras på ett så säkert sätt att dom inte kommer i kontakt med den omgivande miljön. Något som man inte lyckats någonstans. Man kan fråga till exempel befolkningen i Saskatchewan i Kanada. Deras miljö har ödelagts på grund av uranbrytning. Det är likadant på andra platser där man brutit uran till bland annat våra kärnkraftverk.

Priset tar nog i alla fall miljöminister Andreas Carlgren. Trodde inte mina öron när han förklarade att kärnkraften är miljövänlig. Förutom att uranet är en begränsad resurs som kommer att ta slut, så orsakar brytningen skador på miljön vid brytningen, plus problemet med slutförvaringen och kopplingen till atombomber samt att resterna kan används till ammunition.

Sven Berg, Kvitsle, Mattmar

J Trodde inte mina öron när han förklarade att kärnkraften är miljövänlig.

Sven Berg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel