Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är våra nya tv-favoriter

/

Annons

80 procent av de som röstat i Aftonbladet svarade ja på frågan ”tar Sverige JVM-guld nu?”.

Alldeles oavsett det värdelösa i ”nätundersökningar” av den typen så är två saker fascinerande:

• Att så många över huvud taget bryr sig om att rösta.

• Att ”småkronornas” matcher drar så mycket TV-publik som de gör.

SVT 24 som sände de gruppspelsmatcher som gick mitt i natten lär ha slagit tittarrekord.

• Sverige mot Kanada i final. Går ju bara inte att missa.

• Kommer de 80 procent som tror på svensk seger att få rätt?

Vete fanken. Efter att ha sett Sverige i flera matcher –och i och för sig inte en enda med Kanada – känns det onekligen som att jag nog skulle ha sällat mig till de 80 procenten om jag röstat.

Redan i den första gruppspelsmatchen, 3–1 mot Finland, demonstrerades hur enormt spel- och skidskoskickligt denna svenska upplaga är.

Så skickligt att de kan tillåta sig den sedvanliga junioroptimismen och ändå hinna med, för det mesta, att jaga ikapp och täcka upp defensivt när supermålvakten Jacob Markström emellanåt behöver assistans .

• Men nu handlar det om en sport, ishockey, där det inte precis är regel men flitigt förekommande undantag, att bästa laget inte vinner.

Om nu Sverige verkligen är det bästa laget vilket de av svenska medier till Kanada utsända med Niklas Wikegård i spetsen låter oss förstå att det är.

Att Kanada tingades förlita sig på straffavgörande i sin semifinal mot det Ryssland som blev så utspelat av Sverige talar ju också för detta.

• Mot Sverige talar givetvis det faktum att turneringen verkligen spelas i Kanada.

Publikstödet för hemmafavoriterna kommer att vara lika enormt som öronbedövande.

• För Sverige talar väldigt mycket. Inte minst att en tidigare så gott som okänd spelare (flera i det svenska laget spelar i Elitserien), Mattias Tedenby i ett pressat läge i semifinalen mot Slovakien bjuder på ishockeykonster av det helt osannolika slaget varpå han ger en polare (Simon Hjalmarsson) öppen kasse fram till matchavgörande 4–2.

När en av de mer anonyma kan göra så, och laget i sin uppställning har en rad lirare som är ännu bättre så finns det onekligen fog för att vara optimistisk.

• Apropå nattsudderi. Har inte minsta tanke på att ta risken att missa när Pär Mårts småkronor kanske skriver svensk ishockeyhistoria.

Vinner småkronorna i natt blir det första svenska JVM-guldet på 28 år. Dessutom en snabb revansch för förra årets sudden death-förlust mot just Kanada.

• Gladdes stort med Virpi Kuitunen i upplösningen av årets Tour de ski. Trots att hon nättopp såg lika plågad ut i år som förra året då Charlotte Kalla kom stormande i slalombacken så orkade hon kontra på ett mästerligt sätt när landsmaninnan Aino Kaisa Saarinen kom i kapp och ett tag var förbi.

Vad gäller Tour de ski som tävlingsform upprepar jag:

• Tävlingsformen kommer att bli en rejäl succé när det putsats vidare på upplägget.

• Ta efter cykel ännu mer. Inlagda spurter i ett distanslopp var ett steg i rätt riktning.

• Satsa på fler Tour de ski-upplägg per säsong.

Mer läsning

Annons