Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är spelet du aldrig tröttnar på

Nu släpps ”Fallout New Vegas”, uppföljaren till hyllade ”Fallout 3” från 2008? Om det nu är en uppföljare…

William Ryder har besökt år 2281 i en postapokalyptisk digital framtid där du i harcore-läget måste sova för att överleva.

”Fallout: New Vegas”

(Bethesda Softworks/Obsidian Entertainment)

Ålder: 18+

Format: Xb 360, PS3, PC

Genre: RPG

Betyg: 4 ”Fallout: New Vegas” använder samma spelmotor som ”Fallout 3” men är inte en direkt uppföljare. Bara nästan.

Året är 2281, det har alltså gått tre år sedan slutet på ”Fallout 3”.

Handlingen utspelas i ett postapokalyptiskt Las Vegas och i Mojaveöknen. ”The Mojave Wasteland” som är ungefär lika stort som ”Capital Wasteland” var i förra spelet”.

I introt står du på knä på en kyrkogård, och en liten grupp människor med en man i rutig kostym i spetsen står framför dig. Han tar fram en pistol och skjuter dig i huvudet. Sedan begravs du.

Men du är inte död.

En robot hittar dig och för dig till en läkare i det lilla samhället Goodsprings.

När du vaknar börjar en kort introduktion till spelet där du ska anpassa utseende och egenskaper innan du ger dig ut i ödemarken.

En nyhet är att du blir bemött olika beroende på karma och rykte. Skyddar du en stad från ett gäng blir du omtyckt i staden.

Ryktet om dina goda gärningar sprids till andra ställen medan gänget ser dig som ett hot och attackerar dig när de får syn på dig.

Den största nyheten är dock att du får välja att spela i ”Hardcore mode”, som gör spelet svårare och mer realistiskt.

Ammunition är plötsligt tungt, du kan inte bära hur mycket som helst, och det tar tid att få tillbaka liv. Du måste också uppsöka en doktor om du är skadad.

Men viktigast är att du måste äta, dricka och sova för att överleva.”Fallout: New Vegas” är väldigt genomtänkt och bjuder på stora variationsmöjligheter. Det är inte bara utmanande: du kan också spela det om och om igen utan att tröttna. Ett riktigt, riktigt bra spel, helt enkelt.

Till sist: I ”Fallout 2” gjordes rösterna av stjärnor som Malcolm McDowell, Liam Neeson och Ron Perlman. Ron Perlman är kvar i ”Fallout New Vegas” och har fått sällskap av fler Hollywood-stjärnor, bland dem ”Vänner”-stjärnan Matthew Perry, Wayne Newton och Zachary Levi.

William Ryder