Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är poliskaoset i Jämtland som cheferna vill dölja

Fel län, fel adress, fel stad – polisen i Jämtland berättar om frustrationen när ledningscentralen i Umeå av okunskap skickar patruller i Östersund till Örnsköldsvik.
Det här är berättelsen inifrån en myndighet som enligt poliserna själva är på väg att falla sönder.

Det LT berättar om nu är inget som allmänheten egentligen ska få veta. Inte via de officiella kanalerna i alla fall.

Uppgifterna döljs bakom sekretess och kommer förmodligen inte att bli offentliga förrän om ett halvår; kanske om ett år eller kanske aldrig.Men det är nu det händer.

Det är nu poliserna i Jämtland blir skickade på patrulluppdrag från Krokoms kommun till Örnsköldsvik – drygt 30 mil bort – enbart på grund av den geografiska okunskapen från operatörerna och RLC, regionledningscentralen, i Umeå.

Det är nu patruller i Östersund riktas om, som det heter på polisspråk, till en adress i Östersund för att en kort stund senare få order om att åka till en ny adress för att sedan, efter att själva ha ringt till anmälaren, få veta att de ska hjälpa en berusad yngling in i en bil på en tredje adress.

– Det finns ingen förståelse för avstånden vi dras med och lägger du då till att de som nu ska vara RLC-befäl inte törs prioritera ner ärendet så kommer vi att få slita ihjäl oss, säger en anonym polis.

Just den här polisen är inte ensam om att säga så. I samtal efter samtal, mail efter mail och i möten öga mot öga formuleras ord som osäkerhet, frustration och meningar som "allmänheten måste förstå det kaos vi lever i nu".

LT har varit i kontakt med poliser på olika sätt för att få en inblick i de tillbudsrapporter som enligt uppgift har fyllts på i växande högar sedan införandet av den nya kommunikationscentralen. Det är rapporter som bland annat ska visa hur:

• Polismyndigheten har snabbutbildat RLC-operatörer i Umeå i allt för få veckor vilket har gjort att färdigheten i anrop och kommunikationssystemet Rakel är låg.

• RLC glömmer eller missar vilka patruller som befinner sig i länet och skickar poliser som sedan tidigare är beordrade på händelser i en annan del av länet.

• Yttre befäl i Jämtlands län får ta över beslutsansvaret från RLC-befälet i Umeå – ett ansvar som tidigare vakthavande befäl i Östersund har haft.

Det tidigare väloljade maskineriet på LKC, larm och kommunikationscentralen i Östersund, där polis, operatörer, SOS och räddningstjänst jobbade tätt och ofta med personlig kännedom om såväl varandras som länets adresser och buset, är nedmonterat och varningsflaggen för vad som skulle kunna hända med en centraliserad ledningscentral i Umeå, som ska täcka drygt halva Sverige, har hissats otaliga gånger – långt innan flytten till Västerbotten.

Det är nu det händer; det som majoriteten av poliserna i Jämtland varnat för.

Där RLC ska vara en stöttning för de få patruller som rullar i länet, är det många gånger det yttre befälet som stöttar RLC, enligt flera poliser LT har varit i kontakt med.

Det finns berättelser om att det yttre befälet fått order om att jaga på uppgifter i ett pågående ärende för att själv avgöra om ärendet är värt att åka på. Detta var tidigare vakthavande befäls uppgift i Östersund.

Adressmissarna från RLC har under de senaste månaderna varit ömsom komiska och ömsom riktigt allvarliga.

Några exempel.

• RLC skickar ut en patrull till Tallstigen i Krokom – en adress som inte finns. Det blir rättning och omdirigering till Tallstigen i Alsen. Polispatrullen ringer själv upp till anmälaren och får veta att det var Trångsviken som gäller.

• En misstänkt olovlig körning ropas ut och Östersundspatrullen hänvisas till järnvägsövergången mot centrum. På väg mot stadskärnan i Östersund visar det sig att det handlar om järnvägsövergången i Brunflo.

• RLC skickar ut en patrull till Hissmoskolan på Rödön, men eftersom poliserna i Östersund vet att skolan ligger i Krokom, så åkte de dit istället. Senare visar det sig att operatörerna av någon anledning får upp församling som adress och inte själva samhället när de söker i sitt datasystem.

• Ordningsvakter på Plaza i Östersund ringer till RLC och behöver assistens i samband med ett bråk. Operatören undrar om det handlar om Plaza i Umeå. Efter en oklart lång tid får polisen i Östersund order om att åka till Plaza – i Östersund. Då är bråket över.

• En patrull beordras ut till ett pågående inbrott i en industrilokal på Frösön. Målsägande, den som ringt in till RLC, finns dock inte på plats vid lokalerna varvid patrullen ringer till målsäganden. Det visar sig att inbrottet skett i Sundsvall. I samtal med polisen efteråt noteras en tämligen frustrerad kommentar: "Fel län, fel stad, fel adress".

Samtliga uppgifter som LT har tagit del av kommer via poliser i Jämtland som vill vara anonyma. Det är också hemliga uppgifter som myndigheten på riksnivå har sekretessbelagt.Men som vi sa inledningsvis: Det är nu det händer.

– Polismyndigheten är ett skepp som sjunker och ingen ansvarig politiker verkar inse det eller så törs de inte agera. Inget privat företag hade kunnat skötas så här dåligt. Då hade aktieägarna sparkat styrelsen för länge sedan.