Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är planen som ger samebyarna svart på vitt

I slutet av 2014 ska ett kartverktyg vara färdigställt som visar exakt vilka områden som är viktiga för renskötseln.

Informationen kan hjälpa till att lösa konflikter mellan rennäringen och andra verksamheter som gör anspråk på naturområden i länet.

Det är Skogsstyrelsen som håller i trådarna kring den så kallade renbruksplanen som ska finnas i en första version vid årets slut. Länets samtliga samebyar är involverade och när all information är insamlad kommer kartor att finnas med detaljerad information om vilka markområden som används av rennäringen.

– Tanken på sikt är att storskogsbruket ska ha tillgång till beteslandsindelningen för alla samebyar, säger Jörgen Sundin som koordinerar arbetet för Skogsstyrelsen i Jämtlands län.

Skogsbruket har nytta av informationen för att kunna ta bättre hänsyn till rennäringen vid avverkningar och samebyarna kommer att kunna nyttja kartorna vid samråd med exploatörer av till exempel vindkraft och turismanläggningar.

– Det har tidigare funnits en grov kartredovisning hos sametinget, men oftast har samesidan fått prata för sin sak utan några kartor. Nu blir det mycket mer konkret, säger Jörgen Sundin.

I arbetet med planen har bland annat GPS använts på renar för att få svart på vitt vilka områden som verkligen nyttjas av rennäringen. (Se separat artikel.)

Vem är det som gynnas av det här?

– Det borde gynna rennäringen och samtidigt underlätta för skogsbruket få tillgång till kartmaterial så att man redan i planeringsskedet kan ta hänsyn.

Länets samebyar ligger dock inte i fas med varandra i planarbetet. Vissa, som Tåssåsen, Mittådalen och Handölsdalen, är färdiga med sin första kartering samtidigt som andra precis kommit i gång med arbetet.

– Därför använder vi det inte regelmässigt än eftersom det inte funnits heltäckande, säger Jörgen Sundin vid Skogsstyrelsen.