Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är ljuset som renar

I dessa dagar pratar alla om UV-filter och vad det kan göra för att rena vårt dricksvatten. I byn Hara nedanför Orrviken har byborna pratat om samma sak - för 15 år sedan....

Annons

– Vi var nog före vår tid och många rynkade nog på näsan åt vår idé att rena vårt vatten med UV-strålar.

Det säger den tekniskt ansvarige för Söderharas vattenförening, Staffan Odén, när han stolt visar upp Haras vattenverks UV-filter.

– Vi hade en del problem med vårt dricksvatten tidigare, berättar Staffan Odén. Eftersom vi tar ytvatten från Storsjön så var det särskilt på vårarna som vi inte fick vattnet godkänt när Östersund kommun var här och tog prover. Vi fick klorera så mycket att klorsmaken följde med ända ut i våra kranar.

– Jag visste att det fanns ett system att rena vatten med ljus för att komma från kloret, säger Staffan Odén.

– Vi har en vattenförening här i byn som funnits i 51 år och vi kom gemensamt på att vi skulle nog försöka att köpa in ett UV-filter som reningen kallades. Visserligen var det några i byn som var skeptisk, men så är det väl alltid när något nytt ska prövas.

Söderhara vattenförening köpte ett UV-filter för närmare 45.000 kronor som monterades i byns vattenverk. Pengarna för filtret fick byborna själv betala.

Filtret fungerar så att vattnet leds in i en rostfri cylinder. I den sitter en glascylinder som tål starkt tryck. I glascylindern finns ett lysrör som har starka ultravioletta strålar och som belyser vattnet. Bakterier och parasiter tål inte ljuset utan dör. Ju långsammare vattnet går igenom röret, desto renare blir vattnet. För att vattnet i Hara ska bli extremt rent har man monterat två filter efter varandra.

– Vårt UV-rör är cirka en meter, vad jag har hört ska Östersunds kommun montera in 2,5 meter långa rör i sitt reningsverk, säger Staffan Odén.

– Vår vattenrening är godkänd av Östersunds kommun och de är här och tar prover sex gånger om året på vattnet. Vart tredje år gör kommunen dessutom ett stort prov som är ett kemiskt där vattnet kvalitet helt gås igenom helt.

– Efter det att vi monterat filtret har vårt vatten varit helt fritt från föroreningar.

Staffan Odén tycker att den händelse med parasiten Cryptosporidium som nu drabbat Östersundsborna är en otroligt beklaglig händelse.

– Utbrottet är helt oförutsägbart och kan drabba alla vattenreningsverk som använder ytvatten från en sjö.

• Vad kostar det att ha UV-renat vatten i kranen?

Alla i byn har samma vattenkostnad. Vi tar 2000 kronor per år oavsett hur mycket vatten man använder.