Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Ledins enda spelning i sommar – och den var gratis

Tomas Ledin tillbringade sina första år i Rätan. I lördags återvände han tillbaka till bygden – för att genomföra sin enda spelning den här sommaren.

Annons

De senaste dagarna har Rätanssonen Tomas Ledin och hans familj rest runt i länet – bland annat i Rätan med omnejd. Ledins föräldrar, som under nästan tio år bodde i området och arbetade som lärare i trakten, firade i helgen 60-årig bröllopsdag och ville med anledning av jubileet besöka platsen de en gång bott.

I samband med rundresan genomförde Tomas Ledin sitt enda framträdande den här sommaren.

– När han ringde och frågade om han fick göra en spelning sa vi inte nej, säger Ingvar Haraldsson, som är engagerad i hembygdsgårdsföreningen.

Och vilken succékväll det blev på hembygdsgården.

Länge såg det ut som eftermiddagen skulle regna bort, men molntäcket gav med sig och solen tittade till slut fram.

Innan kvällens huvudperson

intog den lilla utomhusscenen värmde Rätansbandet The Relatives upp publiken. När Tomas Ledin därefter klev upp på scenen för att till tonerna av sin akustiska gitarr bjuda på låtar som ”I natt är jag din”, ”Du ska veta att jag saknar dig” och ”Sommaren är kort” hade mer än 1 000 personer löst in sig på området.

– Jag tror att det är nytt rekord i Rätan – i alla kategorier, säger Ingvar Haraldsson.

Och den stora publiken behövde inte gå besviken från hembygdsgården. Under omkring en timme bjöd Tomas Ledin inte bara på sina klassiska låtar, utan också på en hel del minnen från sina år i Rätan. Han berättade bland annat om hur han och hans syster bråkade om majonnästuben och vad som hände när hans mammas bil hamnade i diket utanför Konsum.

Tomas Ledin tog inte en krona för att han spelade på hembygdsgården i lördags. Pengarna gick i stället oavkortat till Hembygdsföreningen, Rätans IF och Norsgården.

Och efter konserten märktes det att insatsen var mer än uppskattad av Rätansborna.

– Det här är det bästa du gjort för bygden, sa många till Tomas innan de lämna området.