Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är länspolitikerna som har varit borta mest

Här är länspolitikerna som har varit borta mest under den gångna mandatperioden. Sju politiker i länets åtta kommunfullmäktigeförsamlingar har en frånvaro på två tredjedelar eller mer – det visar en kartläggning som LT gjort.

LT har granskat närvarolistorna till samtliga fullmäktigesammanträden i länet sedan mandatperiodens början. Granskningen visar att sju politiker i de åtta kommunfullmäktigeförsamlingarna vid 65 procent av mötena, eller i bland mer, har lämnat sin plats tom eller lämnat över ansvaret till en ersättare. Dessutom finns ett flertal ledamöter som varit närvarande vid bara hälften av sammanträdena.

De sju politiker som varit borta mest återfinns i Östersund, Berg, Bräcke, Härjedalen och Krokom.

Det finns inga bestämmelser som reglerar hur mycket fritidspolitiker måste närvara vid sammanträdena. Men i vissa partier finns inofficiella förordningar som är vägledande för de aktiva medlemmarna.

– Det behövs inga regler, det är så pass uttalat att de som sitter i fullmäktige ska närvara. Sedan kan det naturligtvis hända saker, men om man inte kan vara med ska det finnas en bra orsak till det, säger Saila Quicklund, distriktsordförande för Moderaterna i Jämtland.

– Om man kommer att vara borta mycket kan det vara bättre att avsäga sig sina uppdrag. Kontinuitet är viktig och för en ersättare som bara är med vissa möten kan det bli svårt att sätta sig in i alla frågor, fortsätter hon.

Socialdemokraterna i Jämtland har heller inga fastställda regler, men enligt ombudsman Ann-Marie Johansson vill partiet att de medlemmar som tar på sig uppdrag också ska fullfölja dem.

– Det varierar från fall till fall vad som är rimligt att vara borta. Men saker och ting händer i folks liv. Då är det viktigt att det finns en kommunikation mellan partiet och politikern och att det diskuteras varför man inte kan vara med, säger hon.

Ungefär en liknande praxis tillämpas i Vänsterpartiet:

– Ställer man upp utgår vi från att folk gör sitt bästa. Om det uppstår problem och någon vet att han eller hon kommer vara borta mycket är det bra om ersättaren vet det och är beredd på att hoppa in, säger Gert Norman, ordförande i Vänsterpartiets distriktsstyrelse.