Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är länets mest okända minizoo

De flesta vet att det ligger en djurpark på Frösön där det går att beskåda exotiska djur. Men nästan ingen känner till att det även går att se sådana i Ås. Kanske inte lika många som på djurparken, men å andra sidan har de öppet året runt.

Det är Åsbygdens naturbruksgymnasium som har ett djurhus till sin undervisning. Huset är till för eleverna på djurinriktningen som mest använder sig av djurhuset för att lära sig vård och skötsel.

I lokalerna bor ett hundratal djur fördelade på ett tjugotal arter som ormar, ödlor, exotiska fåglar, fiskar och sköldpaddor.

– Djurhuset byggdes för åtta år sedan, berättar Lisa Nilsson som jobbar som vårdare och allt i allo på djurhuset. Tidigare hade vi en liten avdelning i själva skolan, men nu har vi ett eget hus för verksamheten.

– Jag håller med om att vi är mycket anonyma, inte ens de som bor runt omkring oss här i Ås vet att vi har ett minizoo på skolan. Men vi tar gärna emot besökare utifrån, bara de ringer i förväg och talar om att de vill komma hit. Vi har mycket spännande att visa för både skolor och förskolor och det finns redan förskolor som bokar in sitt besök varje år.

Lisa Nilsson berättar att djur husets bägge kungspytonormar är de som barnen är mest fascinerade av. Men även marsvinen brukar hitta sina beundrare.

Djurhuset har mestadels köpt in sina djur från djurparker men en del kommer också från privatpersoner som inte klarar av att ha exempelvis sina ödlor längre eftersom de blivit för stora.

En av skolans elever som ofta är i djurhuset är Natasha Myhran. Hon går i tredje årskursen för djurvårdare.

– Jag har egna ormar hemma så det blir naturligast att jag hjälper till att sköta ormarna även här. Vi får mata dem och hjälpa till att hålla rent i burarna.

Natasha tar ut de två största ormarna ur terrariet och hänger runt om sin hals.

– Det här tror jag inte många av oss i klassen vågar göra, skrattar hon.

I ett av rummen föder djurhuset upp djur som ska bli föda åt andra. Det kan gälla råttungar och stora insekter, som syrsor och larver.

– Det kan verka lite grymt, men det är så det fungerar i naturen, säger Lisa Nilsson.

I en av råttburarna ligger en hög av 14 skära råttungar som föddes för ett dygn sedan. De är lyckligt ovetande om att de snart ska hamna i magen på en orm.

– Våra ormar äter en gång i månaden så de är inte direkt några storätare, säger Lisa.

Till djurhuset är det också knutet en veterinär. Det är Astrid Borg från Alsen som har en tjänst på 25 procent vid skolan. Varje vecka går hon ronden bland djuren och kollar upp så att de mår som de ska.

– Det behövs ett djurhus för vår utbildning så eleverna får lära sig hur exotiska djur ska skötas. Har de rätt milö och får rätt vård så håller de sig friska, säger hon.