Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Jämtlands nya skidtour

Jämtland har i dag fått en ny långloppstour i längdskidor.

Fem länsklubbar står bakom satsningen.

– Det känns väldigt spännande. Det blir fem deltävlingar med Flyktingloppet i Gäddede som avslutning, berättar Tommie Jirhed, ÖSK, en av personerna bakom touren.

Jemtland Ski Tour är något som länge har funnits som en idé bland många klubbar. Nu gjorde ÖSK, Åsarna, Trångsviken, Tåsjö och Gäddede slag i saken.

Touren blir av – i vinter.

– Vi har haft den här grundtanken länge, men vi har sökt någon större sponsor som kan bidra med bra penningpriser. Vi letar fortfarande efter det. Men nu har det löst sig med spelreglerna och hur vi ska jobba med marknadsföring. Så vi känner att vi kan köra tävlingen även om vi inte har någon stor sponsor ännu, säger Tommie Jirhed.

Vilka hoppas ni locka till touren?

– I grunden är det en inriktning mot motionärer. Där ser vi ju enorm trend med många långlopp som fullbokas hur snabbt som helst. Men självklart hoppas vi också på några vassare åkare.

Touren inleds den 19 januari med Tåsjödalen Classic Ski i Kyrktåsjö.

– De andra loppen har många år på nacken men vi kan ändå lära av varandra. Loppen har olika karaktär och kompletterar varandra på ett bra sätt. Deltagarna har en spännande säsong framför sig, säger Richard Persson, tävlingsledare för Tåsjödalen Classic Ski.

Touren går sedan vidare med Jämtkraft Ski Marathon (1 februari), ICA-loppet i Åsarna (8 februari), Haldo Hansonss Minne (16 februari). Avslutningen blir Flyktingloppet i Gäddede som går mellan Norge och Sverige den 6 april.

– På den norska sidan ser man det här som väldigt intressant. Det är ju 90 procent norskar som startar i Flyktingloppet och man har länge velat locka svenska åkare.

Haldo Hanssons Minne är en klassisk tävling som har funnits sedan 1959.

– Kul att försöka få lite fart i den tävlingen igen, säger Tommie Jirhed.

Poängsystemet i Jemtland Ski Tour fungerar som i Världscupen. De 30 första får poäng och högst antal inkörda poäng totalt vinner touren. De tre första i D21 och H21 får penningpriser.

– Det här ger oss i klubbarna lite av en nytändning, säger Janne Ottosson, tävlingsledare för ICA-loppet i i Åsarna.