Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Jämtlands nya folkdräkt

I går var det dags att presentera Sveriges nya folkdräkter. Under en månads tid har tävlande från varje landskap i landet skapat de mest fantastiska kreationer och i går visades de upp för första gången. Jämtlands bidrag har textilformgivaren Katarina Widegren från Östersund stått för.

Annons

– Min dräkt har bland annat inspirerats av samekulturen och den mörka färgen kommer från allmogens högtidsfärg som var svart vid bröllop och högtider. Redan från första början hade jag klart för mig att dräkten skulle vara just svart, säger Katarina när hon visar Länstidningen sitt och Jämtlands tävlingsbidrag.

Hur kommer det sig att just du fick göra Jämtlands folkdräkt.

– Det hela började när jag fick ett tips om att Svenska turistföreningen hade utlyst en tävling om att göra nya folkdräkter som komplement till de gamla som finns i de flesta landskap. Jag skickade in en intresseanmälan och bara på någon dag så var jag utsedd att få tävla för Jämtland.

För att få inspiration så bjöd Turistföreningen Katarina och hennes modell, Annelie Andersson från Frösön, att få bo på olika vandrarhem och bekanta sig med olika delar av länet. Samtidigt fick de bägge titta närmare på olika sockendräkter.

– Det har varit mycket inspirerande och kul att jämföra hur dräkterna ser ut i olika delar av vårt landskap.

Tanken med Katarinas dräkt har varit att den ska vara tidlös, att den ska kunna passa i alla åldrar och att den ska vara lätt att tillverka.

– Dessutom tycker jag att de detaljer och utsmyckningar gör sig bra mot det svarta tyget. Till dräkten finns också ett livstycke där fodret är framtaget av Jamtli. Ursprungligen har mönstret på fodret funnits på en brudgumsväst från 1700-talet. Till min dräkt har jag försökt att använda lokalt material så mycket som möjligt, från tyg till garn.

Tävlingen om den bästa folkdräkten har redan pågått cirka en månad på nätet och långt innan dräkterna var klara kunde man rösta om det bästa bidraget.

– Varje dag har jag bloggat om hur det går med min dräkt. Från början ledde jag omröstningen, men för en tid sedan blev jag omkörd av Lappland, Närke och Gästrikland. Men i går morse ledde jag igen ända fram till att siffrorna togs bort, så nu vet ingen vem som ligger bäst till.

Den 27 maj blir det visning av alla dräkter i Stockholm. Då ska modellen från varje landskap visa upp vad dräktskaparna har åstadkommit. De tio främsta kommer att gå till final och så småningom kommer en segrare att koras. Tävlingen kommer man också att kunna se live på nätet.

Det kommer att bli  en salig blandning av dräkter som ska tävla. Exempelvis har Närke ett tyg med bilder på pizza och ölburkar. Västerbotten har skapat en hatt med små figurer.

– Det ska bli spännande. Själv ska jag stå bredvid på scenen och berätta om hur dräkten kom till och hur jag tänkte när jag skapade den.

Katarina tror själv att hon har en skaplig vinstchans.

– Men det viktigaste är inte att vinna utan att jämtarna tycker om min dräkt, säger hon.

Den dräkt som vinner kommer att skänkas som bröllopspresent till Daniel och Viktoria.

– Visst det vore kul om det blev Jämtlandsdräkten som de får i paketet, ler hon.