Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är huset som är byggt utan spik och skruv

Ett helt unikt hus, ihopsatt utan spik och skruv och byggt av miljövänligt material, håller på att färdigställas på Frösön.

Det är barnfamiljen Roos-Livendahl som bygger huset på släktgården vid Härke.

Monika Roos och Olov Livendahl från Frösön har i drygt två års tid försökt att få byggnadslov för en mindre villa på Monikas föräldrars tomt vid vallsundet på Frösön.

Deras stora dröm har varit att bygga ett ekologiskt hus som i princip inte ska ha några uppvärmningskostnader alls och där allt byggmaterial ska vara i trä och huset ska vara helt miljövänligt.

– Bara att få ett byggnadslov visade sig vara mycket svårare än vi trott. Visserligen byggs det nästan överallt här omkring, men när det gällde mammas och pappas tomt då blev det helt plötsligt svårt, säger Monika.

När bygglovet så småningom blev klart så var det dags att tackla nästa problem. Hur skulle paret få tag i ett hus som motsvarade deras speciella krav.

– Det visade sig att ekologiska hus inte tillverkas riktigt överallt, suckar Monika. Vi har sökt över hela landet men vi hittade ingen husfabrik som hade ekologiska hus i sitt sortiment.

Men efter mycket sökande så hittade Monika och Olov en husfabrik i Tyskland, som i sin tur hade en filial i Norge. Så därifrån kom parets hus i förra veckan till Frösön. Eftersom kommunen inte gick med på att den vackert belägna tomten avstyckades så fick Monika och Olov sätta upp sitt hus på en arrenderad markbit.

– Huset är byggt efter gamla metoder men på modernt sätt, berättar Monika. Inga spikar och skruvar har använts utan väggarna och taket dymlas ihop med träpluggar. Grunden är gjort av något som heter foamglas och består till största delen av returglas. Det kan inte brinna och inte angripas av röta eftersom materialet inte släpper igenom fukt. Isoleringen på huset består av mycket tjocka plattor, Homaterm, som består av pressat träfiber.

Monika, som jobbar som telefonist och Olov som lokalvårdare, säger själv att de inte är speciellt högavlönade. Därför ska de försöka att använda så mycket begagnade byggdelar som möjligt när de bygger upp sitt hus.

– Till yttertaket ska vi använda gamla betongplattor och fönster och dörrar har vi köpt begagnade bara för att vi tror på återanvändning, samtidigt som vi vill försöka hålla ner byggkostnaden så mycket som möjligt.

Huset, som är på 50 kvadratmeter, ska förutom ett allrum med kök innehålla ett litet badrum och ett sovrum. Väggarna är extremt tjocka och det är meningen att värmekostnaderna helst bara ska bestå av vedpriset. Villan ska så småningom få solfångare på taket för att ytterligare få ner priset på den el som ska användas.

Harald Lange, som är med från Tyskland för att montera ihop det unika huset på Frösön, berättar att företaget hittills har satt upp ett tiotal hus i Norge och i Tyskland. Det här huset är det första som företaget monterar upp i Sverige.

Monika berättar att själva stommen till huset gick lös på cirka 700 000 kronor. Till det tillkommer kostnader för inredningen i badrum och kök samt ytterpanel.

– När allt är klart så fattas bara ett vindkraftverk på tomten, skrattar Monika. Det kommer nog också så småningom.