Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är hotellet som blir störst i Norrland

Utbyggnadsplanerna är bombastiska och bärs av stora visioner.
– En vision är inte intressant om den inte är realiserbar, säger arkitekten Håkan Persson.

I februari nästa år är hotellkomplexet färdigt och i maj invigs det som redan nu kallas för Norrlands största konferensanläggning. Det är en jättesatsning signerad affärsmannen Lasse Bäckvall och Marcus Lundberg från Frösö Parks Fastighets AB med en investering på närmare en kvarts miljard kronor när det väl står klart – och med en plan på ytterligare 250 miljoner kronor i satsade pengar under de närmaste fem till tio åren.

Det handlar om den forna flygflottiljen F4, ett område som numera kallas Frösö Park, som från att ha befunnit sig i en för allmänheten anonym tillvaro bakom låsta militärgrindar i hundratals år, till att ha öppnats och vuxit och numera inkvarterar ett åttiotal företag.

Här, mitt i allt detta, byggs just nu en hotell- och konferensanläggning som ska rymma 400 bäddar fördelat på 142 rum och mellan tio och tolv sviter. I den gamla matsalen Murklan ska bland annat receptionen inrymmas samt matsal och i källarplan blir det en konferensanläggning med spa, gym och pooler såväl inomhus som utomhus.

– Det är det första nybyggda hotellet på 20 år i Östersund, säger Björn Hemmingsson, vd och delägare i det separata bolaget Frösö Park Hotel.

På torsdagen samlades 240 gäster bestående av myndighetspersoner, beslutsfattare och näringsliv från länet i det som en gång skulle bli en Jashangar men som nu är en 4000 kvadratmeter stor mötesplats.

Hotellrepresentanterna Björn Hemmingsson var där med sina kollegor Anders Wikberg och Helen Kjellsdotter.

Arkitekten och visionären Håkan Persson från Temagruppen Sverige AB berättade för åhörarna om visioner som sträcker sig långt utanför hotellkomplexet.

– Det här området är unikt på många sätt skulle jag vilja säga. Och det har bara gått några år att bygga upp det som redan finns i dag. I andra kommuner tar det sex till sju år, säger han.

Hans ord var stora och han berättade om utvecklingsplaner som att: Flytta över flygterminalen till Frösö Park-sidan, bygga ett högt landmärke i form av en pylon vid entrén, en framtida konsthall och en aktivitetshall – för att nämna några visioner.

– Svensk film ligger i världsklass. Och kan man få världens alla regissörer och stjärnor till Trollhättan, vore det väl tusan om de inte kunde komma till Frösön som är hundrafalt vackrare.

Det är stora planer. Är de möjliga att genomföra?

– Vi tror att den här visionen är realistisk att genomföra. En vision är inte intressant om den inte är realiserbar, säger han.