Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Guldkvällens alla vinnare

Annons

Guldkroken: Offerdals SK

Den här föreningen har drivkraft, skapar samhörighets‧anda och är en viktig del i bygdens utveckling. Föreningen bygger på en stark ideell kraft med genuint engagemang för verksamhet, bygd och individ. Föreningen erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, och värnar om att alla invånare ska känna att dem oavsett ålder, kön och ursprung alltid är välkommen till byg‧dens klubb för bygdens folk.

Årets företagare: Nils-Åke Hallström

Året var 1914 och plåtslagaren Carl Theodore Hallström steg av tåget i Nälden. Han upptäckte att det fanns behov av en plåtslagare i samhället, så han slog sig ner där. Med ett kapital av 15 kronor och en verktygslåda, startade han sin affärsverksamhet. Första uppdraget var att reparera ångaren Fram. Sonen Lennart övertog företaget på 1950-talet och produktionen inriktades på ventilationsprodukter, i den byggboom som då rådde. Första verkstaden byggs då. Majoritetsägare är idag Carl Theodores sonson Nils-Åke Hallström, som tillsammans med sin dotter och sin brors barn äger företaget till 100 procent. Under Nils-Åkes ledning harproduktionen effektiviserats och mekaniserats med ett flertal produktionsrobotar. I företagsgruppen ingår dessutom andra producerande företag. Den finansiella ställningen är utmärkt och 180 personer från många olika kulturer arbetar i företagsgruppen. Hallströms har också under alla år tagit ett stort samhällsansvar. De har tagit initiativ till och driver Näldens Is- och Sporthall, byggt bostäder och har också anlagt en tennisbana. Det senaste tillskottet är Sandnäset Golfbana. Nils-Åke har utvecklat företaget på ett föredömligt sätt och är bland annat genomsitt engagemang i samhället, ett viktigt föredöme som företagare!

Guldstjärnan, Årets serviceföretag: Harmoni och Hälsa

För nya idéer, framåtanda och service till hundra procent - alltid med kunden i fokus. Är man på dåligt humör ska man gå till Pernilla Karlssons butik – man lämnar den alltid på gott humör och med ett leende på läpparna.

Guldstjärnan – Årets serviceperson: Jana Novak

För att med sitt osjälviska engagemang såväl i sin yrkesroll på Apoteket i Änge som på fritiden inom Offerdals SK bygga broar över kulturer, värna och leverera god service till såväl bofasta, nyinflyttade som tillfälliga besökare. Janas positiva livsinställning är smittande och gör henne till en god förebild för övriga kommuninvånare.

Kulturpriset: Eivor Comén och Käloms byalag

Eivor Comén och Käloms byalag får kulturpriset 2013 för att med stort engagemang och mycket värme ha skapat en mötesplats som bidragit till kulturellt välmående i såväl sin hembygd som i kommunen och länet.

Ungdomskulturstipendium: Emil Backman, Ås

Emil är i dag nitton år och har ett stort intresse för foto, film och att göra egen musik. Emil har tillsammans med sina kamrater ofta varit innovativ i sitt konstnärskap när de på olika sätt klätt ut sig, filmat sketcher eller längre filmer med eget manus. En av filmerna, med egen skriven sång och musik, var en Hyllning till Evert Ljusberg, som kom att ligga för omröstning på en länk i ÖP: s nättidning. Förutom film och musikintresset är han också aktiv med freerunning och parkour. Emil är utbildad ledare och blir allt mer anlitad att ha kurser för intresserade ungdomar. Han administrerar även föreningens hemsida.

Årets ledarpris

Anders Magnusson, Föllingealliansen/Föllinge JSK

Åsa Helander, Ås IF.

Anders Magnusson: Otaliga är de föreningar som Anders Magnusson har arbetat i under de tjugo år som han bott i Föllinge och rollen som sekreterare och kassör har han ofta fått. Bland annat är Anders sekreterare i Föllingealliansen och många är de timmar som han lagt ner på arbetet kring Allaktivitetshallen. I förarbetet hjälpte han de ungdomarna med hur de skulle kunna gå tillväga för att påverka politiker under demokratiska former. I samband med bygget och därefter har Anders varit mycket engagerad för att hallen ska bli så funktionell som möjligt.

Åsa Helander: Åsa har aktivt deltagit inom Ås IF under många år och då framför allt inom bordtennissektionen där hon visat stort engagemang och ansvar. Hon är en av ledarna som ligger bakom Ås IF Dam i elitserien. Även som fotbollsledare har Åsa visat stort intresse och engagemang inte minst genom sitt arbete vid genomförandet av Ås-Cupen i fotboll.

Utvecklingsstipendium för ungdom

Kristina Schjelvan, Offerdals IF,

Jonas Mårtensson Kalén, Aspås Ungdomsskytteförening

Kristina Schjelvan är en 21-årig tjej från Änge, Offerdal som under många år varit aktiv i Offerdals IF. Kristina har under flera år deltagit i styrelsen för Offerdals IF som ungdomsrepresentant. Hon har även vid olika tillfällen hjälpt till att träna ett av flicklagen.

Jonas Mårtensson Kalén, är en 22-årig ledare som tagit stort ansvar för och utvecklat ungdomsskytteföreningen i Aspås där han är ordförande sen två år tillbaka. Genom sin positiva och hjälpsamma attityd är han en god förebild för ungdomarna.

Årets tillgänglighetspris: Föllinge Jaktskytteklubb

Föllinge Jaktskytteklubb har satsat på att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Satsningen har bland annat gjort det möjligt för rullstolsburna att ta jägarexamen. Anläggningen har finansierats via länets Älgvårdsfond och Ambjörn Sandler som själv är rullstolsburen, har testat och gett tips under iordningställandet.