Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är guiden till Julens bästa musikspel

/
  • ”The Beatles Rock Band” visar att gammal är äldst och Liverpoolkvartettens speldebut kniper platsen som julsäsongens bästa musikspel. Lika roligt för gammal som ung.
  • Guitar Hero 5 – ett partyspel som blir bättre med egen låtlista.
  • Dj Hero – årets bästa uppstickare i musikspelsvärlden.
  • Easy Piano – en introduktion till pianospelets grunder.

Trenden med musikspel håller i sig.

Och i höst släpps det fler titlar än någonsin tidigare.

Vi guidar dig till höstens och vinterns mest kassaskåpsäkra musikaliska spelklappar

Annons

 
Easy Piano är något så ovanligt som en pianolärare i din DS. Med hjälp av den medföljande klaviaturen (fungerar inte med nya DSi) så får du en introduktion till pianospelets grunder. Du får lektioner i musikteori på ett lättförståeligt sätt och får sedan omsätta dina kunskaper i såväl lättsamma minispel som klassiska mästerverk.
Jämför man med andra musikspel, till exempel Guitar Hero, så har Easy Piano en betydligt brantare svårighetsgrad. Och det är kanske inte så konstigt eftersom du faktiskt lär dig spela låtar på riktigt. Det passar kanske inte alla, men har du tålamodet att nöta in övningarna så är det faktiskt en bra inkörsport till riktigt musicerande.
Jens Höglin
Mindscapes karaokespel är inget annat än en fullständigt skamlös kopia av Sonys Singstar-spel. Det mesta känns igen från det bästsäljande karaokespelet, men i det här fallet märks en del tillkortakommanden om man jämför med London Studios välslipade spelserie. Att tycka till om låtlistans utbud är naturligtvis subjektivt, men jag tycker nog att Mindscape skulle ha satsat på större bredd I urvalet. U-Sing känns mest som ett måste för yngre sångare, med sitt fokus på amerikansk radiopop. Spelet dras dessutom med ganska dålig ljudkvalitét och när ljudet från den egna mikrofonen drabbas av återkommande avbrott så räcker det inte till mer än godkänt i betyg.
Jens Höglin
Längtar du efter ett Guitar Hero-spel för trummor, bas, gitarr och sång där du slipper få utslag av Heavy Metal och gubbrockklassiker? Då är Band Hero något för dig.
Neversoft har återanvänt den välgjorda spelmotorn från Guitar Hero 5, men här ligger fokus snarare på lättsam pop, soul och mainstreamrock än väderkvarnsgitarrer och ekvilibristiska fingerövningar. Går du igång på lightrock som Maroon 5 och Coldplay så finns det knappast ett bättre musikspel på marknaden. Personligen tycker jag däremot att slutresultatet känns lika spännande som musiken. Det är välgjort, slickt och lite trist.
Jens HöglinLiksom U-Sing så är svensktillverkade We Sing, mer eller mindre en kopia av Sonys Singstar. Här finns däremot en betydligt mer välkomponerad låtlista, där även äldre spelare kan vara med och skråla loss. Spelet är ganska förlåtande och släpper igenom en hel del falska toner, vilket gör att spelet bjuder på mer trivselfaktor än utmaning.
Däremot så finns det en hel del nya inslag. Spelet har stöd för fyra mikrofoner och du kan endera välja att köra din egen miniversion av körslaget i lagspelet eller köra man mot man. Om du bara vill sjunga karaoke, utan poäng, så går det bra det med. Även om det finns en del tveksamheter, som fult gränssnitt och en aning för enkel svårighetsgrad så är We Sing det bästa Singstar-alternativet till Wii just nu.
Jens Höglin
Dj Hero är Guitar Hero-spelet för klubb- och hip hop-generationen. Du scratchar, mixar och spelar samplingar med en skivspelarkontroll till riktigt snygga remix-versioner skapade av några av världens vassaste plattlangare.
Betydligt svårare än sin gitarrkusin, men riktigt välgjort och väldigt roligt. Spelet har kanske inte samma universella målgrupp som Guitar Hero och Rock Band, men bjuder ändå på stor underhållning. Årets bästa uppstickare i musikspelsvärlden.
Jens Höglin
Microsofts Singstar-utmanare i ny, uppdaterad, förbättrad, klart häftigare, version.
Ja. De tekniska problemen som de första utgåvorna (släppta lite för tidigt) är åtgärdade.
Lips: Number one hits fungerar som det ska. Punkt. Slut.
Med en samling superhits - b a r a listettor borde succén vara given.
Något för alla, sannolikt.
Schysst presenterat med bra, häftiga mikrofoner (som bland annat blinkar i takt) är Lips äntligen på banan på riktigt.
Ett klockrent partyspel.

Björn Brånfelt

Ny Disney-kareoke, laddad med tonårshits, de flesta från älkända Disney-stjärnor: Hannah Montana, Miley Cyrus (som spelar henne) och Jonas Brothers. High school musical-nummer också förstås, plusTaylor Swift.
Klockrent för yngre målgrupp som också kan kan skräddarsy den gafiska profilen, ge menyn ett eget tema (efter olka stjärnor).
Ok ljud och grafik (riktigt bra tll och med, på PS3-versionen), gott om spellägen (singel- och multiplayer, duetter, solo, Your on your own). Dessutom applåder för en riktigt bra nyhet: sånglektion-läget Sing it: pro.

Björn Brånfelt
Gillar du Take That? Lägg till en stjärna i betyget. Två om du är superfan och älskar Take That över allt annat.
För oss andra, vi som i bästa fall känner igen några av låttitlarna, återstår bara ett bra karaoke-spel i en pålitlig serie.
Att Take That är det tredje bandet som får ett eget spel (efter supergrupperna Queen och Abba) är en annan diskussion.
Det lär inte vara det sista bandet som får ett eget Singstar-spel i alla fall.

Björn BrånfeltNeversoft gjorde egentligen allt rätt I Guitar Hero 5, med snygg grafik, nytt gränssnitt (där du kan kasta dig rakt in I spelet direkt från huvudmenyn) och oändliga valmöjligheter i valet av instrument. Tyvärr så kastade man ihop en ganska trist låtlista i ivern, men det kan å andra sidan rättas till med hjälp av den stora mängden nedladdningsbart material. Ett partyspel som blir bättre när du skräddarsyr din egen låtlista.
Harmonix uppfann Guitar Hero-konceptet och lämnade skutan för att utveckla Rock Band. Sen knep man den mest eftertraktade musikspelslicensen och skapade mästerverket The Beatles Rock Band. Den här musikaliska odysséen låter dig spela dig igenom The Fab Fours osannolikt framgångsrika karriär och ger dig en fantasieggande insikt i kvartettens musikaliska vision.
Spelet är dessutom späckat med exklusivt material och bakom kulisserna-innehåll, som garanterat har fått många I den icke-spelande föräldragenerationen att sukta efter en konsol. Banbrytande musikaliskt i sitt genomförande och med en kvalitetskänsla som matchar Liverpoollegendernas oklanderliga backkatalog.
Jens Höglin

 

Mer läsning

Annons