Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är framtidens fonder

Krisen satte fart på utvecklingen.

Annons

Krisen satte fart på utvecklingen. Nu är tillväxtmarknader inte längre en nischinvestering, konstaterar Privata Affärers fondreporter Sofia Ullerstam. Samtidigt ger hon tips på några intressanta tillväxtmarknadsfonder.

Det var en kväll för drygt ett år sedan. Lehman Brothers hade chockat världen genom att förklara sig konkursmässigt. Moskvabörsen hade flera gånger fallit med 10 procent och måste hållas stängd.

I höstmörkret lurade en oro över att ingenting någonsin skulle bli som förut. Att världens finansiella system faktiskt kunde gå under.

En fondförvaltare berättade för mig att hon inte längre kunde sova på nätterna. Tänk att vara ansvarig förvaltare av miljontals kronor som sparare satt in i förtroende och så gick allt åt skogen?

I dag är läget betydligt ljusare. Världsekonomin är visserligen dopad och svajig men framtidstron är inte längre nattsvart, bolagens kvartalsrapporter överraskar positivt och fondförvaltaren sover oftast gott. Fonden har återhämtat sig ordentligt och spararna ringer inte längre och gråter.

Men ingenting blir ändå som förr, på gott och ont. En spännande konsekvens är att krisen har snabbat på den ekonomiska maktförskjutningen i världen. Det är inte längre USA som ensamt sätter agendan.

På topplistan över världens tio högst värderade bolag finns nu fem bolag från tillväxtländerna. Microsoft har fått se sig omsprunget  av Petro China och den kinesiska banken ICBC.

G8-länderna som tidigare hade patent på viktighet har tvingats öppna sina dörrar för bland annat Kina och Indien. Nu heter klubben G20.

Den accelererande maktförskjutningen innebär också att läget blivit annorlunda för oss fondsparare. Eller som Daniel Tubbs, förvaltare för Black Rock Emerging Markets, uttrycker det:

Tillväxtmarknaderna utgör inte längre en nischinvestering.

Det gäller att inte missa framtidens länder. Men eftersom börserna i uppstickarländerna är svängiga och beroende av utländskt kapital är det klokt att spara i breda tillväxtfonder som investerar i flera länder.

Skagen Kon-Tiki är ett bra exempel. Fonden som har minst 50 procent av sitt innehav placerat i tillväxtmarknader har alltid slagit sitt index.

Danske Invest Global Emerging Markets Small Cap investerar i noga utvalda små och medelstora bolag över hela världen.

För dig som söker det udda introducerar SEB en fond som placerar i länder som tidigare varit svåra att komma åt. Eaton Vance PPA Emerging Markets Equity heter fonden som placerar i över 1 000 bolag på 45 tillväxtmarknader, även i länder som Nigeria och Kazakstan.

Du som vill ha en bred investering till låg avgift kan köpa en börsnoterad fond, ETF, som följer MSCI Emerging Markets Index. Deutsche Banks variant har en förvaltningsavgift på 0,65 procent medan iShares kostar 0,74 procent. Du köper dem genom din vanliga bank eller nätmäklare.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons