Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är förbundets svar på kritiken

Svenska skidskytteförbundet kommer här med ett svar på den kritik som framförts av styrelseledamoten Pär Wikström i ett öppet brev.

"Tack för era brev och ert stora engagemang för svenskt skidskytte som vi alla vill ska utvecklas på bästa sätt. Skidskyttesportens utveckling har gått väldigt fort de senaste decennierna och lilla Sverige har inte bara hängt med i utvecklingen utan på flera plan varit världsledande.

Vi har enormt duktiga tränare som vinner priser på idrottsgalor, är oerhört eftertraktade på den internationella marknaden och som lotsar fram nya talanger till stordåd.

Vi har utvecklat ett evenemang i världsklass i och med världscuppremiären i Östersund. Ett evenemang som vi numera får förtroendet av internationella skidskytteförbundet att arrangera varje år.

Vi har ett vallateam som gång på gång ser till att våra aktiva har bästa tänkbara skidor. Ett vallateam som anses vara ett av världens bästa och som är en förutsättning för att våra aktiva ska kunna konkurrera om medaljerna.

Vi har utvecklat ett tävlingsadministrationssystem som idag är så eftertraktat att andra idrotter är intresserade av att få köpa det. Vi har tagit fram ett tidtagningssystem av yppersta klass som höjt nivån på våra nationella tävlingar. Dessa tekniska framsteg gör oss bra rustade i den alltmer informationstäta verklighet vi lever i.

Vi har fantastiska aktiva som gjort vår sport till en av de mest folkkära.Allt detta och mycket, mycket mer har varit möjligt tack vare det arbete som läggs ned runt om i skidskyttesverige.

Arbete som till stor del är av ideell karaktär med även arbete som bedrivs av våra enormt engagerade och kompetenta anställda medarbetare, på förbundsnivå, på skidskyttegymnasier och Mittuniversitetet etc.

Vi i styrelsen i Svenska skidsskytteförbundet är valda av skidsskyttesverige vid årsmötet för att styra arbetet utifrån de mål som fastställs av årsmötet. De övergripande målen som togs vid senaste årsmötet och som gäller kommande fyraårsperiod lyder: Sverige ska årligen ta VM- eller OS-medalj(er), fördubbla antalet aktiva skidskyttar (2000) och dubblera antalet åskådare (40 000) på världscuptävlingen i Östersund.

Vid senaste årsmötet beslöts även om en verksamhetsinriktning för perioden.

En viktig del i detta dokument är att fortsätta utveckla arbetet i de kommittéer som bland annat bereder ärenden till förbundets styrelse. Varje kommitté består av en person från styrelsen, en person som är anställd på förbundet, med ansvar för respektive område, samt kompetenta personer från skidskyttesverige eller personer med särskild kompetens inom kommitténs ansvarsområde. Läs gärna mer om kommittéerna och dess sammansättning på förbundets hemsida.

Samtliga kommittéer är igång med sitt arbete, vissa har varit igång en längre tid andra har mer nyligt kommit igång. Ett resultat från bland annat idrottskommitténs senaste möte, under första veckan i maj, är valet att fortsätta satsa på ett utvecklingslag framåt över tid, parallellt med satsningen på ett juniorlandslag, ett MIUN-lag med så kallade anslutare som inte valt att studera vid Mittuniversitetet eller bo i Östersund, och så naturligtvis ett A-lag.

Dessa lag kommer drivas enligt samma filosofi och ha ett nära samarbete, allt i enlighet med den Röda tråden. I dagsläget handlar det naturligtvis om träningsgrupper och längre fram formas tävlingsgrupper utifrån de som bedöms ha bäst chans att göra goda tävlingsresultat vid de aktuella tävlingarna, oavsett om de tidigare ingått i en träningsgrupp eller inte.

Vid uttagningen till dessa lag är det många parametrar som vägs in och information hämtas från många olika håll, så som ledare på klubb- eller regionnivå, personliga tränare, den aktive själv etc. En del av informationen är av konfidentiell karaktär så som medicinska uppgifter, testdata och information av privat- och personlig natur.

Annan information är naturligtvis helt offentligt så som till exempel tävlingsresultat. Även om flera personer (landslagstränare) är inblandade i uttagningsarbetet har förbundskapten Johan Hagström sista ordet vid uttagningen. Johan har styrelsens fulla förtroende i sitt arbete att leda Sverige mot nya mästerskapsmedaljer.

Med anledning av dessa öppna brev har idrottskommittén tagit på sig uppgiften av kommunicera tydligare kring vad som krävs för att bli uttagen till respektive lag. Detta kommer att kommuniceras på förbundets hemsida med förhoppningen om att det ska bli enklare att förstå vad som krävs för att bli uttagen till ett lag och på vilka grunder ett lag har tagits ut.

I samband med våra sommarmästerskapstävlingar i Sollefteå, 22-24 augusti, kommer vi i år, utöver årsmöte och skidskyttekonvent arrangera ett regionmöte för att ytterligare stärka kommunikation och dialogen inom skidskyttesverige.

Vi hoppas vidare att ni inom regionerna tar initiativ till dialog genom att bjuda in den person av oss som är utsedd att vara kontaktperson för just er region, för att även från ert håll verka för en fortsatt god dialog inom skidskyttesverige

Vi i Skidskytteförbundets styrelse hoppas att vi i och med detta brev givit svar på de frågor som ställts oss. Vi vill understryka att hela styrelsen har fullt förtroende för vår generalsekreterare och de personer som är anställda inom förbundet för att driva arbetet mot nya framgångar.

Avslutningsvis så vill vi önska en skön sommar och så ses vi vid rullskidskytte-SM i Sollefteå!"

Olle Dahlin, Helena Ekholm, Pär-Erik Karlsson, Stefan Söderblom, Pär Wikström, Ingemar Arwidson, Britt Bohlin