Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är föräldrarna nöjda

Just nu stormar det ordentligt kring personaltätheten på de kommunala förskolorna.
Det märker man inte av på föräldrakooperativet Trädet i Torvalla.
– Ett av målen här är att ha just hög personaltäthet, säger Berith Sandberg, vice ordförande.

Under vintern och våren har ett motstånd vuxit fram bland föräldrar att öka barnantalet inom den kommunala förskolan i Östersund.

I stället för dagens 18 barn på tre vuxna så föreslås 19 på tre.

Motståndet har växt fram genom Facebookgruppen "Föräldrauppror i Östersund mot större barngrupper i förskolan".

I Torvalla ligger föräldrakooperativet förskolan Trädet. Hit har inte föräldraupproret nått.

Berith Sandberg, som har dottern Tova på förskolan, är vice ordförande för kooperativet. Just nu är hon barnledig från jobbet som personlig assistent men har tidigare jobbat inom den kommunala förskolan. Något som ger henne en unik insyn i både den kommunala och den kooperativa förskolevärlden.

– Vi har 18 inskrivna barn och har 3,25 personal. På tisdagar, onsdagar och torsdagar är vi 4,25 personal eftersom föräldrar turas om att vara här, säger Berith.

Det låter för en oinvigd som en väldigt liten skillnad. 18 eller 19 barn på tre personal.

– Det gör stor skillnad. Man hinner inte ägna lika mycket tid till varje barn.

Vilka fördelar är det med ett föräldrakooperativ?

– Att ha barn här känns tryggare och lugnare. Dessutom kommer man de andra barnen mycket närmare. Det blir mer som en familj eftersom att man lär känna alla barn på dagiset, säger Berith.

Föräldrarna till barnen på förskolan Trädet är schemalagda att jobba på förskolan tre dagar per termin. Dessutom är det städdagar på våren och hösten. Men Berith tycker att det är ett litet pris att betala. Hon får medhåll av en av de andra föräldrarna, Pär Månsson som är pappa till Miro Engberg.

– När vi började prata om att ha Miro på föräldrakooperativ så var jag först tveksam. Men vi beslöt oss för att prova och det har varit riktigt bra, säger han.

Berith Sandberg är tydlig med att föräldrakooperativ kräver ett engagemang av föräldrarna.

– Men som jag ser det är det inga nackdelar. Här får man möjligheten att påverka och att vara med mycket mer och bestämma. Det är ju våra pengar och man har mycket större insyn i verksamheten, säger hon.