Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är flera tips om hur man kan leka i naturen

Vår artikel om hur kompisarna Gösta och Oskar leker i naturen satte fart på minnet och fantasin hos många av våra läsare. Många har skrivit in till LT och berättat om sina bästa växtlekar.

Annons

"En sak min mamma lärde mig när jag var liten och som jag kommer att lära min son när han blivit lite större är att spela på blommor", skriver Jenny Vargnatt och fortsätter:

"Jag vet inte vad blomman heter men den växer längs vägarna på sommaren, Den är liten men har flera blommor i på varje stjälk. Blomman är i huvudsak ljusare gul men det finns lite lila i den också, påminner lite i formen om en orkidé men lite mer tillsluten. Det är en vanlig blomma och jag ser den längs gångvägen från Ängsmon när jag går in till Torvalla centrum.

I vilket fall som helst så kan man om man är försiktig "dra ut" en blomma ur fästet, när den släpper finns inget grönt kvar utan det ser mer ut som en tunn vit trumpet/snabel. Om man försiktigt sätter den mellan läpparna och blåser så tutar den!

Denna lek är inget för de allra minsta eftersom man lätt stänger läpparna för hårt, men det är väldigt roligt att lära sig knepet."

Anna Rehnfors föreslår en skattjakt:

"Hitta en gul blomma eller – för de äldre barnen – hitta en smörblomma. Hitta två stenar som är lena, ett strå som är lika långt som din arm etcetera etcetera. När väl alla saker är funna kan man kolla jämföra räkna och namnge sakerna. Kanske avsluta med glass i gräset?"

Ann-Christin Nilsson berättar att hennes tre barn har haft stor glädje av naturen på sina matematiklektioner i lågstadiet:

"De har berättat för mig att de bland annat fick leta efter kottar efter hur många år de var, och sedan använda sig av de olika räknesätten tillsammans med sina klasskamrater.

De fick även leta efter olika former i naturen. På så sätt lärde de sig geometri. Mäta omkrets på olika saker i naturen fick de också göra.

Mina barn berättar gärna för mig om sina roliga matematiklektioner trots att de är i tonåren nu. Vem vet, kanske blivande lärare!"

Jennie Wadman skriver att en av de absolut roligaste lekarna hon minns från sin barndom var när hon och mormor och morfar lekte med "djuren" på bondgården.

"Varje sommar under flera års tid samlade jag kottar av olika storlekar vid vår sommarstuga i Bodsjö, varefter jag och mina morföräldrar sedan gav dem ben och byggde hagar och ladugårdar av gräs, mossa och stenar.

Jag minns särskilt att den stora stenen som står mitt på tomten brukade bli ett fjäll, och att vi tog upp korna och fåren dit upp på sommarbete. Det som idag är en liten stuga på en sjönära sommaridyll förvandlades för mig som barn till en helt annan värld, där gräset blev ängar, hundstarret mat och stenen ett kalfjäll.

Ett för de vuxna ganska enkelt och tacksamt sätt att leka med barnen och samtidigt få utlopp för sin egen fantasi. Något jag idag själv känner är mycket viktigt."

Helena Riihiaho tipsar om att "skriva" barnets namn med naturens fynd:

O – odon

S – sälgblad

K – kråkvicker

A – aspsopp

R – rönnbär

Inger Ohlsson bidrar med en variant på leken med löjtnantshjärtat:

" 1. Vik ner de rosa kronbladen = kvinna i krinolin

2. Ta bort de rosa bladen = armborst.

3. Ta bort allt utom pistillen = champagneflaska."

Hon tipsar också om en lek som hon kallar "vippa":

"Gör en smal, djup grop. Lägg en kort pinne tvärs över hålet. Slå iväg pinnen med en lång pinne. Mät längden på slaget med den långa pinnen. Längst slag = bäst."

En lek som räcker långt inpå hösten och vintern är att göra julkort:

"Pressa eklöv, klipp av stjälken och sätt en guldstjärna där stjälken suttit. Detta blir en fin julgran att klistra på ett kort."

Gunnekl Bjerner har skickat in en lång lista med tips. Här är några av dem:

"Att blåsa på ett grässtrå ska man kanske inte rekommendera. Det blir ett gräsligt ljud, som vuxna har svårt att stå ut med. Man håller ett ganska brett grässtrå mellan tummarna – och blåser. Man kan få fram ett ganska bra ljud genom att blåsa på ett syrénblad också. Man håller bladet mot munnen.

Kasta upp småsten med en hand och fånga dem med samma hand innan de faller till backen. Flest är värst!

Öppna en stormhattsblomma. Se duvorna som är förspända för vagnen!

I en akleja sitter duvorna samlade i rund ring. "

Sammanställt av: Åsa Eriksson Ahnfelt