Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Erwin Marklunds tal

Missade du demonstrationen?

Ingen fara.

Här kan du läsa Erwin Marklunds (V) tal.

Annons

Välkomna tillbaka! Vilken fantastisk uppslutning. Vi börjar med att ge oss själva och kampen mot nazismen en applåd.

Vi är här idag för att visa solidaritet med demonstranterna som i söndags blev attackerade av Svenska Motståndsrörelsen, SMR, men även för att tydliggöra att vi vill fortsätta leva i frihet från nazistiskt våld här i Jämtland.

Vi skickar ett tack till dom organiserade och oorganiserade antifascister som med sitt liv som insats gick emellan nazister och barnfamiljer för att garantera säkerheten när Polisen inte kunde upprätthålla den.

Angreppet i Kärrtorp var mer än en attack. Det var en dröm om att äga gatan, den gata som de tidigare förlorat.

Nazisterna har senaste veckorna sprayat ner butiker, husfasader och Kärrtorps gymnasium med hakkors och annan propaganda. Detta tillsammans med att de i oktober tränade uniformerat på Kärrtorps IP förklarar bakgrunden till den här demonstrationen för en fri söderort utan nazister.

Invandrare, fackföreningsmänniskor, journalister, människor med vänsteråsikter och i förlängningen alla som inte håller med nazisterna – det är många som utsätts för det nazistiska hotet.

Vår demonstration möttes av ett skyfall av glasflaskor, stenar och knallskott som regnade ner över gråtande barn när ett trettiotal beväpnade medlemmar från SMR stormade oss. Demonstranterna delades fort upp i tre delar, en rymde, en backade och en gick fram. Våld är en stridbar fråga från alla vinklar.

Alternativet att ta avstånd från våld var inte möjligt i Kärrtorp. Det är beklagligt men hade inte självförsvar använts hade garanterat fler skadats på grund av att ingen fanns där att bemöta nazisternas våld.

Det finns en problematik och okunskap i media som till exempel DN och nu senast ÖP visar som jag kort skulle vilja kommentera.

Genom att likställa demonstranternas självförsvar med SMR:s angrepp legitimeras indirekt nazisterna.

Attacken i Kärrtorp kan därmed reduceras till "en uppgörelse mellan höger och vänsterextremister" som DN skrev i sin rapportering.

Det som kallas "sammandrabbning mellan två grupper"stämmer helt enkelt inte. Nazisterna trycktes med hela massans kraft tillbaka ut i skogen där de till slut kunde gripas. Vi gick därefter tillbaka till Kärrtorps centrum för att fortsätta vår demonstration.

SMR har senaste åren trappat upp sin närvaro, sin territoriella kamp. Likt en sekt befolkar de mindre samhällen som samlingsplatser för att sen kunna resa runt som till exempel vid attacken av Umeå i höstas där man framställer sig ha en stark förankring i staden.

För en del blev upplevelsen i söndags ett uppvaknade till en verklighet som för många är vardag. De svenska nazistgrupperingarna har mord, mordbrand, många fall av misshandel och självklart hets mot folkgrupp på sin meritlista. De senaste 25 åren har nazister begått i snitt ett mord per år.

Vi i Jämtland är lyckligt lottade, men jag vill säga att det även finns nazister här. Den norska motsvarigheten till SMR finns i Trondheim och andra aktiva medlemmar finns längs Norrlandskusten.

Nazisterna värvar i kristider. Vi ser rasister, fascister och nazister flytta fram positioner i hela Europa. Vi ser hur den ekonomiska krisen skapar förhållanden för ett vi-och-dom tänkande.

Detta gör att rasismen bit för bit normaliseras och det uppstår en grogrund för mer radikala idéer. Nazisternas parlamentariska gren, Svenskarnas Parti, kan då plocka väljare från Sverigedemokraterna. De mer bokstavstrogna nazisterna söker sig då vidare till den militanta Svenska Motståndsrörelsen.

Vi måste se den här kopplingen, att kris och ökad utslagning får människor att vända sig emot varandra och leta syndabockar. Vi får aldrig glömma att vi måste organisera oss och skapa opinion, hålla ihop och lita på vår gemensamma styrka, som vi gjorde i kärrtorp, för det är bara vi som kan skapa den. Tillsammans kan vi hålla det nazistiska våldet borta och kämpa för en mer tolerant värld. För att bekämpa rasism, fascism och nazism krävs en stark och bred rörelse.

Alla vi som tagit avstånd idag här och i resten av Sverige måste ta debatten på arbetsplatsen, i vardagsrummet och på internet för möta denna normalisering av rasism som med stormsteg tar mark i vårt samhälle.

Vi måste istället normalisera tolerans och gemenskap. Vårt projekt måste erbjuda alternativ till de rasistiska rörelserna som ställer människor mot varandra.

Vi måste hitta de minsta gemensamma nämnarna, de konstruktiva sätten att diskutera och de solidariska lösningarna.

Rörelsen är bred, vi här har olika metoder för att möta utvecklingen, men vi kan enas kring att nazism inte är välkommet, låt oss skapa ett bättre samhälle. Mänskligheten har ingen nation!

Erwin Marklund är musiker och aktiv inom Vänsterpartiet. Numera boende i Stockholm men med starka rötter till Ås.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel