Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är det livsfarligt

Det är trafikkaos varje morgon kring Östersunds skolor och det kan leda till allvarliga olyckor.

Rektorerna vill att trafikmiljön kring skolorna förbättras.

Men trafikingenjören på Östersunds kommun har en billig lösning på problemet.

Annons

Det är en helt vanlig torsdagsmorgon utanför småskolorna i Östersund.

Ena stunden är det alldeles svart i skollokalernas fönster och inte en bil syns i sikte. I nästa sekund kommer bilarna som på ett pärlband. Stressade föräldrar hoppar ur sina fordon, bildörrar öppnas och nyvakna barn väller ut på skolparkeringarna.

Det är nu det börjar bli farligt.

Trafiksäkerheten utanför skolor är ett stort problem, konstaterar bland annat försäkringsbolaget If.

I en undersökning där drygt 1000 rektorer i landet har deltagit, även skolledare i Jämtland, konstateras att den största trafikrisken är när föräldrarna lämnar sina barn med bil till skolan.

Nästan hälften av alla tillfrågade rektorer anser att deras kommun inte gör tillräckligt för att säkra trafikmiljön runt deras skola.

– Den siffran verkar tyvärr stiga. Rektorerna känner miljön runt sin skola. Därför är det är olyckligt om rektorernas synpunkter inte når fram, säger Henrik Ask på If.

Jan Asplund, trafikingenjör på Östersunds kommun, känner till problematiken – ett problem som förs upp på agendan vid varje skolstart.

– Den största risken är där föräldrarna lämnar barnen. Att grannens föräldrar backar över mina barn och vice versa, säger han.

– Jag har många gånger påpekat att de ska släppa av barnen en bit från skolan och inte inne på parkeringen.

Han tar Östbergsskolan som ett avskräckande exempel.

– Alla ska tydligen köra in på parkeringen och där snurras det kors och tvärs, det backas och ungar kutar hit och dit. Det blir rena kalabaliken.

Jan Asplunds lösning på problemet är ganska enkel:

– Lämna barnen ett kvarter före skolan, då får vi inte det här kaoset. Ta Lillsjöskolan. 90 procent av barnen bor väl precis i närheten. Varför kan de inte få gå till skolan?

Tavelbäcksskolan hade enorma problem för några år sedan innan skolan bekostade en vändficka och fick ner trafikkaoset vid hämtning och lämning av barnen.

– Innan dess körde föräldrarna in på skolgården för att komma ända fram till dörren. Och alla gjorde likadant.

Försäkringsbolaget If påpekar i sin undersökning att föräldrarnas oro och påföljande åtgärder i sig är kontraproduktivt: ” En paradox i sammanhanget är att de föräldrar som oroar sig för barnens väg till skolan – och därför skjutsar dem – i sig utgör en fara för trafiksäkerheten.”