Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är de bästa liv- och fondförsäkringsbolagen

Skandia Liv är det bästa livbolaget på den svenska marknaden.

Annons

Skandia Liv är det bästa livbolaget på den svenska marknaden. Vill man istället placera i fondförsäkring är SPP en vinnare. Det visar Söderberg & Partners trafikljusrapport för 2010.

I dag presenterade Söderberg & Partners årets upplaga av trafikljusrapporten. Ett antal kategorier har analyserats och betygssatts, däribland livförsäkringsbolag, fondförsäkringsbolag, fondbolag och strukturerade produkter.

Livbolag

Skandia Liv utsågs till årets bästa livförsäkringsbolag. Bolaget hade inte den högsta återbäringsräntan i fjol.  Avkastningarna och en sedan tidigare god position gjorde dock att bolaget toppar listan tätt följt av AMF.

Att AMF inte toppade listan beror enbart på att bolaget gjorde ett återtag i fjol. Söderberg & Partners anser dessutom att AMF är det bolag som är mest intressant framöver.

Fondförsäkring

När det gäller fondförsäkringsbolag konstaterar Söderberg & Partners konstaterar att det är mycket svårt att jämföra dessa. Kunderna kan till exempel ha olika syften med ett fondförsäkringssparande.

Sparare som inte är aktiva kanske fokuserar på avgifterna. Aktiv sparare fokuserar istället på fondutbudet i fondförsäkringen.  Andra kanske fokuserar på hur aktiva fondbolagen är när det gäller att välja ut fonder. Söderberg & Partners har därför delat upp betygssättningen i tre delar utbud, kostnader och fondselektering.

SPP toppar listan när det gäller fondselektering och kostnader medan Swedbank har det största fondutbudet. Sammantaget vinner dock SPP som enligt Söderberg & Partners är ett bra val oavsett om kunden föredrar låga kostnader, ett stort och brett utbud eller en stark fondselektering.

- Samtidigt måste det poängteras att man måste ta hänsyn till specifika önskemål innan man kan bedöma vilket bolag som är bäst för en specifik kund, sade Gustaf Rentzhog på Söderberg & Partners under rapportpresentationen.

Strukturerade produkter

Årets arrangör av strukturerade produkter blev Garantum. Söderberg & Partners anser att bolaget har ett brett produktutbud. Dessutom har bolaget varit snabbt i sin produktutveckling utan att för den skull inte skapa för komplexa produkter.

Fondbolag

First State Investments var 2009 års bästa fondbolag, enligt trafikljusrapporten. Bolagets fonder har haft det högsta snittbetyget av alla fondbolag. Förvaltningen har varit relativt specialiserad med inriktning mot bland annat Asien och råvaror. Samtidigt har risken varit lägre än marknadsindex.

MAGNUS GUSTAVSSON, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons