Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är billigaste kommunen

Bor du i Östersund blir det billigt. Men Bräcke, Strömsund och Åre har de dyraste taxorna i länet.

Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som granskar kommunernas taxor vad gäller värme, el, vatten, avlopp och renhållning.

Enligt rapporten blir årets kostnad för en vanlig trerumslägenhet i Bräcke 1949 kronor per månad om man summerar alla taxorna. Strömsund och Åre kommer inte långt efter med 1941 kronor respektive 1935 kronor.

En trea i Östersund blir enligt beräkningen billigast i länet med 1453 kronor.

– De stora prisskillnaderna i Jämtland är oroväckande. Det är orimligt att kostnaden är upp till 500 kronor högre per månad beroende på vilken kommun som lägenheten ligger i, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande.

En logisk förklaring till skillnaderna är att det är dyrare att leverera tjänster i en mindre kommun än i en större.

Bryter man ut siffrorna kan man se att Östersund är billigast per kvadratmeter i samtliga områden. Va-avgiften ligger på 32 kronor per kvadratmeter i Östersund jämfört med 82 kronor i Strömsund och nästan 81 kronor i Berg. Avfallstaxan är högst i Bergs kommun på nästan 32 kronor per kvadratmeter i jämförelse med Östersund med 22 kronor.

Det är fastighetsbranschen (HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna) som publicerat den årliga rapporten sedan 1996.