Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är billigaste kommunen

Bor du i Östersund blir det billigt. Men Bräcke, Strömsund och Åre har de dyraste taxorna i länet.

Annons

Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten som granskar kommunernas taxor vad gäller värme, el, vatten, avlopp och renhållning.

Enligt rapporten blir årets kostnad för en vanlig trerumslägenhet i Bräcke 1949 kronor per månad om man summerar alla taxorna. Strömsund och Åre kommer inte långt efter med 1941 kronor respektive 1935 kronor.

En trea i Östersund blir enligt beräkningen billigast i länet med 1453 kronor.

– De stora prisskillnaderna i Jämtland är oroväckande. Det är orimligt att kostnaden är upp till 500 kronor högre per månad beroende på vilken kommun som lägenheten ligger i, säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen i ett pressmeddelande.

En logisk förklaring till skillnaderna är att det är dyrare att leverera tjänster i en mindre kommun än i en större.

Bryter man ut siffrorna kan man se att Östersund är billigast per kvadratmeter i samtliga områden. Va-avgiften ligger på 32 kronor per kvadratmeter i Östersund jämfört med 82 kronor i Strömsund och nästan 81 kronor i Berg. Avfallstaxan är högst i Bergs kommun på nästan 32 kronor per kvadratmeter i jämförelse med Östersund med 22 kronor.

Det är fastighetsbranschen (HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, SABO och Fastighetsägarna) som publicerat den årliga rapporten sedan 1996.