Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är arbetsron i klassrummen usel

Den dåliga arbetsron i Strömsunds grundskolor har varit ett problem under flera år. Men trots att de ansvariga känner till elevernas missnöje har de inte lyckats få bukt med problematiken.

Annons

En enkätundersökning som genomförs årligen visar att en stor andel av grundskoleeleverna i Strömsund inte är nöjda med arbetsron. Förra året var 42,2 procent av de som svarade på enkäten missnöjda med arbetsron. Missnöjet bland flickorna var störst med 48,4 procent. Resultatet var en visserligen en förbättring jämfört med de två föregående åren men sticker ändå ut som ett tydligt problemområde i undersökningen.

Jennifer Espvall och Isabelle Harrysson går i sjunde klass på Vattudalsskolan och känner allt för väl till problemet. De säger att arbetsron skiljer sig beroende på vem som är lärare.

– Vissa har respekt med sig och då är det inget problem medan andra inte har det och då blir det stökigt. Det är många som hellre vill sitta i ett grupprum för att få arbetsro än att sitta inne på lektionen, säger Jennifer Espvall.

De är båda överens om att skolresultaten påverkas av den dåliga arbetsron.

– Hänger man inte med på lektionerna så blir det svårare att klara av proven. Och då påverkas ju betyget, säger Isabelle Harrysson.

De upplever heller inte att skolan tar problemet på tillräckligt stort allvar.

– Vi har sagt till att vi tycker att det är ett problem men det händer typ inget, säger Jennifer Espvall.

Håkan Olofsson är rektor på Vattudalsskolan och han upplever, till skillnad från de båda sjundeklassarna, att arbetsron är bra. Han säger också att skolan arbetar kontinuerligt med frågan.

– Jag tycker att vi har en bra studiero. Var det inte en bra studiero tror jag inte att eleverna skulle uppnå så bra resultat som de gör.

Rektorn tror inte att resultatet i enkäten, som ju omfattar alla skolor i kommunen, ger en korrekt bild av vad eleverna tycker på just hans skola.

– Kommunsiffran tycker jag inte är representativ för Vattudalsskolan. Vi har en bra arbetsro i klassrummet men den kan ju alltid bli bättre och det jobbar vi med.

Att vissa elever ändå är missnöjda med arbetsron är något han ska undersöka närmare.

– Vi får givetvis ta tag i det problemet i så fall.