Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är alla välkomna (Port på vanliga) Webbad o klar

I dag kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Ragunda kommun. Han precis som alla andra ska känna sig välkomna till min kommun, precis som buddistmunken från Thailand, investerare från Kina, ambassadören från Makedonien, asylsökande från Syrien eller flyktingen från Somalia. I Ragunda är alla välkomna. Jag hoppas att vi hinner ha en dialog om det som är viktigt för mig just nu: utveckling av landsbygden och överlevnad för min kommun. Sverigedemokraterna åker nu land och rike runt särskilt i landsbygdskommuner för att sprida sitt budskap. Det är ju snart val. Jag skulle gärna lyssna på vilka idéer SD har eftersom de utger sig för att vara landsbygdens vänner. Är den universella lösningen på alla problem ett och samma: Att stoppa invandringen och därmed frigöra massor av resurser som ska läggas ut bland annat på landsbygden - eller finns det mer genomtänkta förslag? Är SD: s politik av samma karaktär som Moderaternas som också tror att den enda lösningen på alla problem är ett och samma (dock inte att stoppa invandring), men att sänka skatten och sen låta marknaden sköta resten. Under kalla kriget prövade väst med USA i spetsen att isolera östblocket. Det fungerade ett tag men resultatet blev militär upptrappning och det var inte förrän Ronald Reagan sträckte ut en hand till Michail Gorbatjov som Berlinmuren till slut föll och kalla kriget kunde läggas till handlingarna. Jag ska inte jämföra mig själv med Ronald Reagan (varken politiskt eller på något annat sätt) eller Jimmie Åkesson med Gorbatjov, men rent principiellt finns en parallell mellan det här och SD-ledarens besök i vår kommun; man kan vända sina motståndare ryggen och därmed ge dem fritt spelrum eller försöka bemöta dem sakligt - "be the bigger person" som engelsmännen säger.

Jag kommer inte vända någon ryggen, jag vill diskutera och debattera olika ståndpunkter för jag tror på den demokratiska ordning vi satt upp i vårt land som bygger på respekt, debatt och att diskutera olika åskådningar. Att tiga ihjäl sina motståndare, eller att inte uppmärksamt lyssna till vad de vill, anser jag vara ett stort misstag. Du behöver inte hålla med om det de säger - men undviker man dialog försitter man också tillfället att påverka dem i positiv riktning. Det misstaget har begåtts flera gånger i världshistorien och jag vill inte vara en del av en sånt scenario. Jag har svårt att se att vi kommer ha samma lösningar på det som kan upplevas som utmaningar i samhället i dag. Du är välkommen att kontakta mig om du vill ha en diskussion med ett genuint socialdemokratiskt kommunalråd i en väldigt röd och älskvärd kommun - en kommun som jag hoppas förblir en kommun som bygger på socialdemokratiska värden som jämlikhet, jämställdhet, rättvisa och solidaritet. Därför väljer jag att välkomna dig Jimmie till Ragunda, precis som jag välkomnar alla, oavsett nationalitet, kön eller etnisk tillhörighet.

Ring mig!

Terese Bengard (S)

Kommunalråd i Ragunda kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel