Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här anmäls flest arbetsplatsolyckor i länet – Östersund överst på listan

Flest arbetsolyckor i länet anmäldes i Östersunds kommun förra året. Detta enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Det är Nyhetsbyrån Siren som har sammanställt siffrorna. Förra året anmäldes 219 arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro i Östersund. Lägst antal var i Bergs kommun där det gjordes åtta anmälningar under 2017.

Läs även: [+] Olovlig hundträning triggar aggressiva jaktbeteenden: ”Det är barnkammare i markerna nu”

Totalt i Sverige anmäldes cirka 33 000 anmälningar om arbetsplatsolyckor, och enligt Dennis Webstedt, utredare på Arbetsmiljöverket kan det vara så att man är mer benägen att anmäla på stora arbetsplatser.

– En hypotes utifrån våra studier är att anmälningsbenägenheten är större på stora arbetsplatser med mer resurser och ett mer systematiskt arbetsmiljöarbete, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Läs även: [+] Tre års prövotid begärd innan jämtländsk sjuksköterska får börja jobba på egen hand igen

Skillnader mellan könen förekommer på så sätt att de flesta arbetsplatsolyckor som rör män handlar om förlorad kontroll över till exempel ett handverktyg eller ett transportmedel. Bland kvinnorna är det mest olyckor som ett fall eller att man halkar. Fler kvinnor än män anmäler också olyckor där våld och hot ligger bakom.

– Hot och våld är vanligast förekommande inom kontaktyrken som till exempel vård och omsorgssektorn där många kvinnor arbetar, säger Dennis Webstedt.