Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanz och hans hoppande hobby

De är mjuka, har päls och långa öron. Somliga är fläckiga och andra är helsvarta. Det handlar om kaniner och Hanz Johansson har 130 stycken av dem.
– Det är en hobby jag sysslat med i snart 40 år, säger han.

Annons

En lång rad av kaninburar möter den som åker upp på gårdsplanen där Hanz Johansson bor. Bakom de nätklädda dörrarna tittar kaniner fram. Här bor raser som Black and tan, Engelsk scheck, Sachsengold och Holländsk kanin.

– Det är ren hobbyverksamhet. Jag föder upp dem för utställning och avel, det är där fascinationen ligger, säger Hanz och berättar att det finns en hel uppsjö av kriterier som en kanin kan uppfylla.

Exempelvis ska pälsens täckning se ut på ett visst sätt, beroende på vilken ras. En holländsk grå och vit kanin lyfts fram ur en bur och ställs på en upp och nervänd back. Den här rasen ska ha en jämn linje av tvåfärgad päls som går runt magen och vara jämn i färgen runt öron och nos.

– Jag är ledande i Sverige på den här rasen. Den finns också i Havannavit och blåsvart, säger han och visar en annan kanin vars päls skimrar i just blått och svart.

Kaninintresset började en gång för länge sen genom en bok av Astrid Lindgren; Hanz blev förtjust i kaninen Jocke i Saltkråkan. Sin egen första kanin köpte han sedan som 18-åring och sen dess har det fortsatt.

De tre andra raserna Hanz har får en presentation och några får visa upp sig i sin utställningspose. Han berättar skillnader, färgtäckning och vad som är svårast att få poäng för vid en utställning. I en av burarna finns några ungar som skuttar runt i halmen.

– Det har varit en dålig säsong i år, bara 48 procents dräktighet. I vanliga fall brukar den ligga på 75-80 procent. Det är den kalla sommaren som gjort det. De här ungarna föddes i slutet av september.

Varje kaninhona får runt två kullar per säsong och att det bor så många kaniner hos Hanz har sin naturliga förklaring.

– Det behövs många för att kunna ha ett urval att välja på när jag har så svårtecknade raser. Det är inte lätt att få fram en perfekt kanin, det går inte skulle jag säga.

Genom åren har Hanz och hans kaninavel blivit ett namn inom kaninvärlden. Ett par gånger per år åker han på utställningar, det var mer förr men intresset för utställningar har minskat i hela landet de senaste åren, berättar han. Han får också ofta samtal från andra kaninintresserade, både i Sverige och utomlands, som är villiga att åka långväga för att byta och köpa kaniner med honom.

– Jag är även ledande i Sverige på rasen Engelsk scheck brukar jag få höra. De är svåra att avla på. På utställningar kan man få 96 poäng som mest och mina brukar få 95,5.

Över hundra kaniner att hålla reda på, vem som är släkt med vem och hur gamla de är. Något som kan låta som ett jättejobb, men Hanz har stenkoll. Han tar fram en stor svart bok där han noggrant fört in alla kaniners födelsedatum, föräldrar, syskon och ras.

– Det är ett noggrant arbete. Alla kaniner är också öronmärkta och alla uppfödare har ett eget uppfödarnummer. Det är väldigt viktigt och jag skriver alltid ner allting.

Vad är det som gör att du gillar kaniner?

– Det låter jättefånigt, men jag har jobbat i 38-39 år inom vården och det är från kaninerna och djur överhuvudtaget som jag får min energi och kraft ifrån.