Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hansson: En vädernörd

– För oss i Åre, som skiddestination, kanske det här bara är positivt i konkurrensen med destinationerna i Mellaneuropa.

Nalle Hansson har sysslat med snö och arbetat utomhus i närmare 40 år och är egentligen ganska obrydd vad gäller larmrapporter om klimatförändringarna.

– Jag påstår inte att vintern kommer senare eller tidigare i dag jämfört med förr. Slår du ut väderstatistiken på trettio till fyrtio år tror jag inte att man märker någon större skillnad, säger han.

Fast han har konstaterat, efter sina år ute i väder och vind, att extremvädret blir vanligare.

– Jag tycker att vädret blir mer våldsamt så fort det slår om. Och vi får snabbare väderomslag.

Samtidigt anser han att klimatstatistik beräknas på alldeles för kort tid. Den senaste prognosen från SMHI sträcker sig fram till 2100 från dags dato.

– Jag tillhör dem som säger att detta är under alldeles för kort period. Man måste titta på vädret i ett större och längre perspektiv.

Men han ser också något positivt i det mörka klimathotet.

– För oss i Åre, som skiddestination, kanske det här bara är positivt i konkurrensen med destinationerna i Mellaneuropa. Glaciärerna smälter och blir mindre, men det är också sett i ett kortare perspektiv. Vi kanske ska tänka 1000 år framåt i stället. Inte 50 eller 100 år.

Nalle Hansson är förövrigt något av en vädernörd. Det säger han själv.

– Jag tillhör dem som lever med vädret till 100 procent. Jag kliver upp på nätterna och kollar temperaturen. Det sitter i sedan man jobbade med outdoorsport. Kan man köra i dag? Hur ser det ut? Jag tror att jag är rätt jobbig för omgivningen på det sättet.