Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Svens

/

Vår älskade far somnade den 17 januari på Östersunds sjukhus stilla in efter en kortare tids sjukdom.

Annons

Hans föddes i Östbjörka socken, Rättvik. Uppväxten med föräldrarna Anders och Anna Andersson och åtta syskon skedde på en mindre bondgård i klassisk dalamiljö, Svensgården. Hans hette till en början Andersson men tog sedermera gårdsnamnet Svens.

Under ungdomsåren var förutom jobbet på gården och folkskolan i Östbjörka idrotten en stor del av vardagen. Framförallt var bandy på närliggande isar det stora nöjet.

Efter lumpen och gränsplacering under kriget så var det dags för en yrkesutbildning. Först via distans med Hermods men från början av 50-talet på Tekniska institutet i Stockholm. Första anställningen efter utbildningen blev på Vattenfall med utgångspunkt från Stockholm.

Utsänd på uppdrag till Malgomajsjön, Vilhelmina 1952 träffade far Strömnästösen Anna-Greta Persson. Många blev cykelturerna i ur och skur de fyra milen mellan Vilhelmina och mors hem. Sommaren 1954 förlovade sig paret i Smålands Taberg och giftermålet 1956 i Vilhelmina kyrka blev en stor höjdpunkt för många då två släkter från helt skilda håll möttes en första gång.

Efter Stockholm och en kortare sejour i Gävle blev Hans 1955 anställd av Östersunds kommun. I Östersund föddes 1957 första sonen Lennart och i början av 60-talet flyttade familjen till först Umeå och sedan Borlänge. Redan 1962 återkom dock familjen till Östersund då far åter igen anställdes av Östersunds kommun. 1965 kom andra sonen Pär.

Hans hann med cirka 30 år i Östersunds kommun som ingenjör vid utrednings- och projekteringsavdelningen innan pensioneringen 1987. Han besatt mycket god kännedom i sitt yrke och gjorde sig omtyckt av alla genom sitt lugna och vinnande sätt.

Idrotten har under alla levnadsår varit ett av de stora intressena. Förutom att följa diverse arrangemang som åskådare var han engagerad som ledare och mångårig medlem i Ope IF.

Andra stora intressen var fiske, bärplockning och det egna byggda huset i Odensala.

De senare åren blev rotslöjd ett betydande intresse. Rotslöjden innebar även extra resor till hembygden i Rättvik där grundmaterialet hämtades med mycket god hjälp av släkt och vänner. Hans rotslöjd uppmärksammades även i tv-programmet ”Gokväll”.

1996 drabbades far av en första hjärninfark som genom åren följdes av fler. Hans tillstånd försämrades under de sista tio åren men han var ända till slutet vid god mod och med glimten i ögat.

Far kunde under alla år leva och bo i sitt hem i Odensala tack vare mors stora omvårdnad.

Hans månade om familjen och hade ett stort varmt hjärta öppet för alla.

Far som alltid var snäll, omtänksam och omtyckt av många, lämnar ett stort tomrum efter sig och sörjs närmast av makan Anna-Greta och barnen Lennart och Pär.

Mer läsning

Annons