Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Sohlström avliden

Hans Sohlström, proffstränare vid Östersundstravet, har avlidit 69 år gammal.

– Vi hade planerat för julbord i Trondheim och så blir det så här. Det är bedrövligt, säger vännen Jan-Ivan Eriksson.

Annons

Hans Sohlström hade en lång karriär inom travsporten som både kusk, tränare och uppfödare. Han körde sitt sista lopp så sent som i söndags, på hemmabanan i Östersund med egentränade kallblodet Eldpil.

Jan-Ivan Eriksson, som nära vän och som hade känt Sohlström i säkert minst 30 år, fick dödsbudet under natten mot fredag.

– Vi var väldiga kompisar och alltid tillsammans. Senast vi träffades var förra fredagen, när vi tävlade i Umeå och i söndags. Då var han så glad och lycklig eftersom han fick köra Orrbusan som var dräktig. Hon skulle snart föda en avkomma och det skulle förstås bli ett värdefullt föl med tanke på hur bra Orrbusan varit.

Hur var Hans som person?

– Mycket snäll och hjälpsam. Där satt det aldrig fast. Han var otroligt bra om man ville ha hjälp med något. Vi jobbade och bytte ihop, bland annat på Forbonderesan under totalt sex dagar, där vi körde våra hästar.

Hans Sohlström härstammade från östjämtland, men lämnade länet under en tid för arbete i Stockholm. När han kom tillbaka bosatte han sig i Gastsjön, i närheten av Kälarne.

Travbanechefen Jan Quicklund är förstås också bestört över dödsfallet.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Med reservation för att allt inte är helt riktigt, har jag hört att Hans var hängig i onsdags. Han fick en hjärtinfarkt och åkte in till sjukhus i Sundsvall. Sedan kom en smäll till och på torsdagmorgonen dog han.

Jan Quicklund berättar att han och Hans Sohlström kom varandra ganska nära under de nio år som man jobbade ihop.

– Han var alltid positiv, väldigt öppen, även om han kunde ifrågasätta. Han skötte sig själv i Gastsjön och hade inga direkta anspråk. Han var en duktig företagsledare.

Östersundstravet kommer att hedra Hans Sohlström med en tyst minut vid nästa tävlingsdag, söndag 24 november.

– Våra tankar just nu går förstås till hans familj och släkt, säger Jan Quicklund.