Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Norin

/

En oktoberdag år 1918 föddes vår far, Hans Norin, i byn Dalåsen i Myssjö församling, som tredje barnet av fyra.

Annons

Vid två års ålder fick han vara med om sin första flytt. Över Storsjöns is gick färden till Orrviken där han växte upp. Barndomen var en lycklig tid i bästa Bullerbyanda, med upptåg, kojbyggen och idrott som skidåkning, och fotboll.

Efter skolgången och konfirmationen gjorde far värnplikten i Östersund. Samma dag han ”muckade” utbröt andra världskriget så det var bara för honom att hämta ut en nyss inlämnad uniform, persedlar och vapen och börja sin beredskapstjänstgöring. Den mesta tiden tjänstgjorde han som ordonnans nära den finska gränsen. Efter drygt tre års tjänst i kronans kläder återkom far till hemmet i Orrviken.

Musikintresset präglade tidigt hans uppväxt och han blev med tiden en duktig pianist som ackompanjerade sångare och deltog i olika orkesterkonstellationer.

Yrkesvalet var lätt då den första anställningen blev hos fadern Olle Norin som vid den tiden reste runt i länet och byggde allehanda hus. Far fick under den tiden en gedigen praktisk byggutbildning som varvades med matematikstudier via Hermods och detta gjorde att steget till egen firma inte blev så stort.

Efter giftermålet 1945 med Dagny Jonsson från Grönviken och efter första barnets födelse styrde den nya familjen, i sällskap med fars bror Karl och hans familj, färden till Göteborg där far under några år arbetade som snickare på Eriksbergs varv. Därefter kom familjen via Ytterbergsbyn i Härjedalen till Bräcke 1951 där han fick arbete på Bräcke ångsåg. Vid den tiden startade han även firman H. Norins Golvservice som till en början utförde golvslipning och parkettläggning. Där lades grunden för ett långt yrkesliv som egen företagare inom golvbranschen. I takt med den utvecklingen kom att ske inom byggbranschen växte firman och verksamheten växte med det goda rykte om fars yrkesskicklighet till stora delar av länet samt till angränsande län. Uppdragsgivarna var allt från privatpersoner och bostadsförvaltare till byggfirmor. Vi är många som har honom att tacka för att vi fått en gedigen och bred yrkesutbildning.

Under åren i Bräcke var han en aktiv medlem i Bräcke hantverksförening där han under ett antal år ingick i styrelsen.

Fritiden ägnade far ofta åt att vistas i skog och mark där bärplockning var ett av hans stora intressen. Många kalla vinterkvällar besökte han gärna BSK:s hockeymatcher där han tillsammans med broder Karl och vänner hejade på sitt lag och kommenterade gärna med humor händelserna under matcherna. Far hade ett stort idrottsintresse som följde honom ända in i det sista.

I en ålder av åttio år blev skötseln av villa och trädgård för ansträngande så far och mor beslöt sig för att flytta till Östersund. Sina sista år vistades han tillsammans med mor på ett äldreboende. Där kände han sig trygg och kom att avrunda sitt liv i en ålder av 91 år.

Far efterlämnar sin hustru Dagny och fyra barn med familjer.

Barnen

Mer läsning

Annons