Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Lundqvist lämnar politiken för gott

Vid 71 års ålder lägger Hans Lundqvist från Hammarstrand ordförandeklubban i landstingsfullmäktige på hyllan.
Därmed lämnar han också politiken för gott, efter årets val.

Men han ska vara med i valrörelsen och se till att Socialdemokraterna vinner valet.

– Det som bekymrar mig är att Sverigedemokraterna blev näst största partiet i Ragunda i EU-valet. Det är förvånande men också en signal som rycker de andra politiska partierna i örat, säger han.

– Nu får vi se om SD lyckas samla några kandidater på vallistorna också. Men vi måste ta dem på största allvar. De kan bli lite av "Svarte Petter" i årets val.

Hans Lundqvist tror att feminismen kommer att dominera årets valrörelse.

– Men visst är det sorgligt att det behövs ett särskilt politiskt parti för att lyfta de frågorna, säger han. Den viktigaste frågan anser jag vara arbete, främst då arbete år de unga.

Som ordförande i landstingsfullmäktige har det nästan alltid varit nedförsbacke, om man ser till ekonomin och den negativa befolkningsutvecklingen.

– Så fort vi har sett lite ljus i tunneln så har det varit ett lok, skojar han. Vi har tappat över 100 miljoner på den borgerliga regeringen och fått höga kostnader på mediciner och stafettläkarna.

– Regeringen har tagit bort sitt ansvar för regionalpolitiken inte minst genom stora skattesänkningar. Ekvationen går helt enkelt inte ihop, konstaterar han.

När det gäller länets utveckling måste näringslivet vända på sin syn att det skulle vara svårt att hitta kompetens i vårt län.

– Aktsam var ett exempel på det, de flyttade från Hammarstrand för det inte gick att få kompetent arbetskraft vilket bara var nys. De utnyttjar systemet och sedan drar de.

– Men staten driver heller inte någon politik som gör att det går att driva företag i glesbygd.

Han är stolt över att ha fått bidra till att vridläktaren i Döda fallet blivit verklighet liksom uppförandet av den Thailändska paviljongen.

Lite självkritiskt konstaterar han;

– Ragunda kommun har inte haft kompetensen att ta hand om paviljongen på ett bra sätt. Vi förstår inte riktigt hur stor denna kung faktiskt är.

Nu ska han ägna sig åt naturintressen som fjällvandring, fiske och älgjakt. Dessutom tillverkar han knivar, en hobby som han haft i 10-15 år.

Dessutom har han och hustrun Ulla blivit medlemmar i atletklubben där de tränar ett par gånger i veckan.

Tidigt 1970-tal var han fackligt aktiv inom Byggettan i Stockholm. Då uppmanade LO de fackliga förtroendevalda att engagera sig politiskt också.

Det gjorde Hans Lundqvist med den äran. Han flyttade till Ragunda kommun och redan 1982 blev han kommunpolitiker på heltid, då som ordförande i tekniska nämnden.

Därefter blev han kommunalråd i Ragunda kommun fram till 1999.

Det var också då han fick ta över ordförandeklubban i landstingsfullmäktige, ett uppdrag som han har älskat.

– Det är det roligaste politiska uppdrag jag har haft, jag tycker om att leda möten och ställa propositionsordning, säger han.

Vi träffas en solig dag på Hans Lundqvists altan hemma i Hammarstrand. Han har nyligen kommit hem från Rom och Polen och håller som bäst på att planera nästa resa till Turkiet, tillsammans med hustrun förstås.

Som ni förstår kommer det att bli många resor framöver.

– Jag vill må gott så länge jag får vara frisk, är parollen.