Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans Boberg: "Vi har gjort allt enligt gällande regler"

Vinsterna har gått till ägarnas egna löner och patientlistningen har gjorts enligt gällande regler.

Det säger Hans Boberg, vd för Nya närvården som menar att landstinget har mycket att tacka hans bolag för.

För tre år sedan startade Hans Boberg och Anders Heimdahl bolaget Nya närvården AB. I dag har bolaget tre hälsocentraler, den senaste finns i Hammerdal, och 5 300 patienter har valt att lista sig hos Nya närvården.

Hälsocentralen i Hammerdal är en så kallad filial. Det gör att bolaget får den högsta ersättningen från landstinget för alla patienter.

Anledningen till att Nya närvården valde att öppna en filial i stället för en central hade att göra med osäkerheten kring antalet patienter som skulle kunna tänkas lista sig hos bolaget.

– Det var naturligtvis enligt avtal. Skulle vi ha startat en vårdenhet så att vi fått listning och bemanning utifrån Hammerdal hade allt kunnat gå i stöpet, säger Hans Boberg.

Så var är patienterna som går till filialen i Hammerdal listade?

– De är listade vid närvårdens enhet i Hoting, säger han.

Hans Boberg förstår att det sticker i ögonen hos folk och att politikerna som vill ändra regler vill att det ska bli mer rättvist.

– Jag kan förstå rättviseförklaringen. Men då ska den vara konsekvent, samma regler ska gälla för oss som för landstinget och det gör det inte i dag. Vi har haft utgifter och tack vare de regler som finns för filial och vårdenhet har vi klarat av det här, säger han.

Men ni har ju också gått en hel del med vinst, som gått till er ägare.

– När vi startade verksamhet i Hammerdal, fick vi köpa en hälsocentral. För att vi skulle ha råd med det så sänkte vi våra löner, därför blev det ett resultat som grundar sig på att våra löner var outtagna i resultaten.

De pengar som ni plockade ut var era löner?

– Exakt.

Men har ni sänkt lönerna under alla tre åren? För i årsredovisningen framgår det ju att ni plockat ut nästan hela vinsten varje år?

– Nej. Vinsterna har gått till investeringar som mer personal och löner till personal.