Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans bilder av flykten från Afghanistan är en del av Konstens vecka

Vandringslust på Lat.63, vandringen mot Europa i Jamtli kafé, konst som utforskar historia och nationalism i Lillhärdal. I morgon invigs Konstens vecka i länet.

Redan i går torsdag tjuvstartade Konstens vecka med vernissage för Wanderlust på Lat.63. LT har tidigare berättat om konstnären Märit Aronssons vandring från hem till hemma, från Ås till Trondheim. Nu visas hennes verk i en utställning där flera aktörer reflekterar över St Olavsleden.

Men det gemensamma startskottet för Konstens vecka i länet går på Storsjöteatern på lördag där bland andra konstnären Åsa Maria Hedberg talar och Gunilla Nilsson-Edler gör en konststadsvandring. I Konstkuben på teatern visar syriske tecknaren Alaa Rostom sin konst tillsammans med landsmannen Rashad Al Hussein.

I Jamtli kafé visar 17-årige Morteza Jamshidi teckningar som skildrar hans flykt från Afghanistan. Blyertssvärta tecknar händer som sträcker sig mot varandra över en överfull båts reling, visar människor på ändlös vandring.

– Det här är vägen mot Europa som jag har gått igenom, berättar Morteza Jamshidi som varit i Sverige i ungefär ett år nu.

Han berättar hur han i början av flykten mot Europa bara tänkte på sig själv men hur det förändrades:

– På vägen träffade jag många folk från många länder, alla ville vi bara fly från kriget, alla har samma problem. Det spelade ingen roll var man kom ifrån eller vilken hudfärg man hade, säger han.

Alla mötte varandra i det gemensamma svåra och hjälpte varandra.

– Jag blev så ledsen när jag såg folk dö på vägen, folk som ramlade ur båten. Det var väldigt sorgligt, säger han.

– Det här är min dröm; frihet i hela världen och att alla får sina rättigheter.

"Mångfald" är ett av årets teman som går igen i flera programpunkter. Ett annat är "Arbetets konst". Bakom många av arrangemangen finns länets 14 konstföreningar, varav tre är arbetsplatsföreningar – en företeelse som ständigt minskar.

Programmet gäller hela länet; från Gäddede i norr där konstnären Lennart Samor och forskaren Jörgen Sparf visar sitt projekt Inlandsresan, till Lillhärdal i söder där amerikanska konstnären Allison Smiths "The Fort/Skans" undersöker det historiska återskapandets relation till nationalism.

Konstklippkortet som tidigare bara gällde Östersund har i år utvidgats till att gälla fler ställen i länet:

– Nu är också Järpens kulturhus, Galleri Katten och Hackås maskin & kultur med. Vi vill försöka få ut folk även utanför Östersund, säger Jeanette Wahl från Jamtli.

– Det är kul att det blir sån bredd, förutom utställningar är det också workshops och föredrag säger länskonstkonsulenten Karin Kvam.

Ellen Hyttsten är ordförande för Sveriges konstföreningar Jämtland/Härjedalen. I sitt arbete som landstingsdirektör fick hon i bland höra att landstingets konstinnehav borde säljas av:

– Om man tänkte sig ett samhälle helt utan konst – vi skulle ju dö en själslig död, säger hon.