Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Arne Hansson

Från Canada kom budet att klasskamraten från Bjärmelunds skola, Hans Arne Hansson avlidit vid nyss fyllda 80 år.

Annons

Han var född och uppvuxen i Hanses i Bjärme. En lugn och fridsam person. Arbetsam och händig. Han såg inte arbete som ett tvång utan som en möjlighet. Tidigt hade han klart för sig att han skulle söka lyckan i Canada och arbetade målmedvetet på att det skulle bli möjligt. Det var skogsarbete och lagårdsarbete i andelsladugården. Han var också något av en” uppfinnar-Jocke” och tillverkade bland annat en vedklyv, som han sen kunde sälja.

En dag 1951 klev han tillsammans med en lumparkompis på tåget i Östersund. Målet var Canada. Där blev det olika jobb inom skogsbruket och så småningom byggde han upp ett sågverk tillsammans med en kompanjon. Och efter några år kunde han göra första besöket i Sverige. När han kom tillbaka var både sågverket och kompanjonen borta. Men Hans Arne startade på nytt, träffade Victoria och bildade familj.

När min son och jag reste genom Canada år 2000 hälsade vi på Victoria och Hans Arne. De bodde i staden Cambridge, nära Toronto, i en välbyggd, vacker villa, som helt och hållet var Hans Arnes eget verk. Han var ivrig att ta oss med ut till ”the backyard” och visa den finurliga anordning han gjort så att Victoria kunde stå på altanen och hänga tvätt. Jag kände igen uppfinnaren.

Hans Arne sörjs närmast av makan Victoria, en dotter och en son med familjer i Canada samt brodern Haldo med maka Birgit i Östersund.

Mer läsning

Annons