Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna Wagenius tror på bra val för Centerpartiet

21-åriga Hanna Wagenius från Bruksvallarna är ett hett namn i valrörelsen och trots att hon ”bara” står på fjärde plats på centerns riksdagslista i länet tror hon på bra chanser att bli ny riksdagsledamot.

– Det behövs att nästan 3.000 väljare kryssar mig för att jag ska kunna ta en plats i riksdagen. Och jag inbillar mig att det inte är omöjligt, säger hon till LT.

Det mest troliga är att centern får ett riksdagsmandat i länet och skulle Hanna Wagenius bli vald innebär det att hon sidsteppar så tunga politiker som nuvarande riksdagsmannen Per Åsling och Håkan Larsson.

– Det vore naturligtvis en jättestor grej för mig personligen om jag skulle bli invald i riksdagen, säger Hanna, som pluggar juridik i Uppsala.

– Det som talar för att tillräckligt många skulle kryssa mig är att jag pratar om framtiden. Jag anser att arbetslösheten är en av valets allra viktigaste frågor och den kanske viktigaste för mig personligen.

– Centerpartiet har många bra och viktiga förslag hur man ska minska arbetslösheten och inte minst ungdomsarbetslösheten, fortsätter Hanna Wagenius.

En fråga där hon går emot det egna partiet är integrationsfrågan.

– Skulle jag nu inte lyckas övertyga väljarna om min förträfflighet kommer jag för den skull inte att lämna politiken. Jag är ju även aktiv inom centerns ungdomsförbund, där jag tillhör förbundsstyrelsen och det är ett arbete jag kommer att fortsätta med.

Om nu 21-åringen från Bruksvallarna skulle väljas till riksdagsledamot kan hon bli ensam härjedaling där. Men även socialdemokraten Lena Bäckelin från Sveg bör ha goda chanser att ta steget upp till riksdagen.

Hanna Wagenius berättar att hon varit hemma i Flon, Bruksvallarna, hela sommaren och den senaste tiden har det handlat mycket om valrörelsen. Så sent som i tisdags den här veckan propagerade hon för sig och sitt parti i samband med kulturministerns besök i Sveg.

*Säg några frågor som är betydelsefulla för utvecklingen i Jämtland och Härjedalen?

– Eftersom det handlar om ett turistlän är en sänkning av tjänstemomsen den kanske allra viktigaste frågan och här har ju centern fått de andra allianspartierna med sig.

– Jag skulle även vilja förbättra villkoren för företagen i glesbygden så att det kan skapas nya arbetstillfällen så att folk kan flytta till länet.

*Du ställer ju även upp i kommunvalet i Härjedalen. Hur ser du på den satsningen?

– Det valet har inte min högsta prioritet eftersom det är rikspolitiken i första hand jag vill ägna mig åt. Och partiet har för övrigt många bra företrädare i Härjedalen.

Hur går valet för centern och Alliansen?

– Det ser väldigt bra ut i opinionsmätningarna och chanserna bör vara goda för ett fortsatt regeringsarbete för Alliansen. Och centerpartiet tror jag har bra chanser att öka väljarsympatierna.