Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna slängde ut mannen som slog henne

Under ett och ett halvt år blev hon misshandlad av sin dåvarande sambo – både fysiskt och psykiskt. Men Hanna slängde ut mannen – och fick ett slut på mardrömmen.
– Det ger jag mig en klapp på axeln för varje dag, säger hon.

Riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) sa i en intervju med Sveriges Radio Dalarna att misshandlade kvinnor inte skulle gnälla så mycket och att det inte var någon som tvingade kvinnorna att vara kvar i sådana relationer. Hanna, som egentligen heter något annat, vet hur det känns att bli misshandlad av en närstående. Hon reagerade starkt på Anna Hagwalls uttalande.

– Först såg jag rubriken på Aftonbladets hemsida och kände att jag inte klarade av att läsa det. Men så ville jag veta vad hon hade sagt. Jag läste artikeln, blev förbannad och satte mig på lunchen och skrev ihop ett brev som jag lade ut på min blogg, säger Hanna.

Hon har tidigare skrivit ett långt inlägg på sin blogg där hon beskriver tillvaron med sin ex-sambo, från det att mardrömmen startade till att den fick ett slut.

– Jag tycker om att dela med mig av mina erfarenheter och jag tycker att det är viktigt att någon gör det. Jag tycker att det här är ett ämne där man ser för lite av offrets perspektiv. Anledningen att jag skrev det från första början var att jag själv kände för att skriva det, säger Hanna.

Det är vanligt att personer som blir utsatta för misshandel i nära relationer skuldbelägger sig själva. Även Hanna gör det när hon tänker tillbaka på tiden med den våldsamme mannen.

– Det gör jag fortfarande. Det blir så. Det är klart att jag borde ha gjort något annorlunda, då hade jag aldrig ens blivit tillsammans med honom. Jag var helt enkelt för naiv. Jag tänkte att "jag är kär, det är bara att flytta ihop". Men jag lärde mig den hårda vägen att man ska lära känna någon innan man ger sig in i ett så seriöst förhållande som samboskap.

När hon var yngre tänkte hon att om hon skulle träffa en man som slog henne skulle hon lämna honom direkt.

– Jag såg kvinnorna som inte gjorde det och tänkte "det är inte svårare än så" – men tydligen var det svårare än så.

Hon gick igenom den svåra tiden utan att säga något om vad hon blev utsatt för. En dag tog hon mod till sig – och slängde ut mannen. Då fick också alla veta vad hon hade gått igenom.

– Jag är den ärligaste människan jag vet om, jag säger alltid som det är. Men när jag var i det här förhållandet gick det inte. Jag var så rädd att han skulle få veta att jag hade sagt något, eller att någon skulle döma mig. Man skyddar sig själv på något sätt och vill inte att det ska komma ut. När jag hade slängt ut honom fick alla veta. Då kändes des som att "nu är det över, nu kan jag berätta."

Mannen som misshandlade Hanna dömdes för misshandel, men bara för det som inträffat den dagen när hon slängde ut honom.

– Rätten gick på mina ord, men jag hade inte tillräckligt med bevis för att de skulle kunna fälla honom för hela förhållandet. Jag hade kastat alla hot-sms, jag hade inte spelat in några hotsamtal och jag hade inte gått till någon läkare. Jag hade inte berättat för någon. Ju mer jag tänker på det, desto viktigare är det för personer som är i den här situationen att spara bevis – de kommer behövas någon dag.