Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hanna, 8 år: "Det är roligare att läsa för hundar"

Många barn tycker att det kan vara jobbigt att läsa högt för andra personer och för att öva sin läsförmåga har Östersunds bibliotek anordnat lässtund där barnen får läsa för en läshund.

I tisdags slogs två små tält upp mellan biblioteket i Östersund och rådhuset. I tälten fanns läshundar som barnen kunde läsa med.

– Vi har läst boken "Vi vinner", berättar 8-åriga Hanna Hemå och ger tollaren Alwin en godisbit.

Tror du han förstod vad du läste?

– Ja, säger hon.

Hanna har aldrig läst för en hund förut men tycker att det är roligare att läsa för en hund än människor. Hunden Alwin har varit utbildat läshund i ungefär ett år, innan dess jobbade han som terapihund.

– Han är utbildad social tjänstehund och tanken är att vi ska vara ute i skolor men eftersom det är så nytt här uppe är det lite svårt att komma in, säger Alwins matte Åsa Ramsell.

Anledningen till att det är svårt att komma in på skolorna är för att många är oroliga över hundallergier men för att lösa det problemet badas Alwin med ett allergischampoo.

– Vi har testat pälsen och där finns det nästan inga allergena ämnen nu, det är bara i saliven och då får man ju tänka på att allergiska barn kanske inte ska ge honom hundgodis, säger Åsa.