Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handspriten nära att kosta tonårsflicka livet

I lördags blev en tonårsflicka i länet kraftigt berusad på hembränd sprit. I medvetslöst tillstånd fördes hon till akuten för intensivvård. Vid provtagning visade det sig att den hembrända spriten var utblandad – med handsprit, vilken ger en obehaglig form av berusning och ökar risken för medvetslöshet.

Annons

– Jag vill varna alla andra, särskilt nu när handspriten är så lättillgänglig, säger mamman.

Det var i lördags som hennes 13-åriga dottern gick iväg för att träffa kompisar mellan 17 och 18. Strax efter halv elva samma kväll ringde ambulanspersonalen till mamman.

– Då hade de precis kört in henne till akuten, berättar mamman.

Ungdomarna hade träffats för att dricka, och mamman säger att det säkert inte var den allra första gången de gjorde det. Men den här gången hade tjejerna köpt hembränt. Killarna som var med tyckte den luktade och smakade konstigt och ville inte dricka av den.

Hennes dotter drack troligtvis mest av spriten, och hade inte ätit så ordentligt den dagen. När hon började bli redlöst berusad reagerade tjejkompisarna.

– Hon kunde inte stå upp, ramlade bara, fick en fläskläpp och flera blåmärken, berättar mamman.

Tjejkompisarna insåg allvaret och lade henne i framstupa sidoläge, hjälpte henne att kräkas och ringde efter ambulans. Med en kroppstemperatur på 34 grader och över 2,0 i promille var dottern medvetslös när hon kom till akuten.

– Det var enormt rådigt gjort av hennes kompisar. Det kunde ha slutat riktigt illa, säger mamman.

På sjukhuset blev det sedan intensivvård för dottern. Och flera allvarens ord från läkarna om vad som kunde ha hänt.

På sjukhuset togs även prover under natten för att se vad dottern hade fått i sig. Och det visade sig att den hembrända spriten var utblandad – med handsprit. Den innehåller isopropanol, vilken ger en obehaglig form av berusning och medför risk för djup medvetslöshet.

Nu vill mamman varna alla andra föräldrar för de risker som handspriten kan medföra om man dricker den.

– Handspriten är ju så lättillgänglig och visst är ungdomar påhittiga, men det får vara slut på den här glorifieringen av att vara full, säger hon.

Annons