Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handikappsamverkan

Torsdagen den 31 oktober var samtliga föreningar inom Handikappsamverkan Östersund inbjudna till ett informationsmöte på Ljungen där Hörselskadades förening var inbjuden att informera om sin förening och de olika hinder som finns för de hörselskadade.

Inger Persson, ordförande i Handikappsamverkan, hälsade de närvarande välkomna och vände sig särskilt till Siv Rubensson som skulle hålla i kvällens möte. Hon skulle berätta om de hjälpmedel som finns för en hörselskadad och hur man upplever sitt liv ute i samhället med alla problem en hörselskadad kan råka ut för.

Siv berättade lite från sin uppväxt och hur hon, trots sitt handikapp och andra människors negativa hållning till detta, klarade av skolan och sedan sin vidareutbildning till arbetsterapeut som inte någon trodde att hon, med sitt handikapp, skulle klara av. Men hon kunde triumfera och har sedan dess arbetat som terapeut. Vid 25 års ålder fick hon sin första hörapparat. I dag läser hon i första hand på läpparna men har även ett cochleaimplantat. Det är ett hörhjälpmedel som genom elektrisk stimulering av hörselnerven ger gravt hörselskadade och döva barn och vuxna möjligheten att återskapa hörseln. Tråkigt nog är inte landstinget överdrivet generöst när det gäller hjälpmedel och hörselhjälpmedel är dyra fick vi veta. Det finns även slingkudde/dyna som är bra att ha när man exempelvis tittar på tv. Hon berättade också att det är mycket man, som icke hörande, ställs utanför i samhället och tycker att det är oerhört bra att det finns så bra tillgång till tolkar. Hon konstaterade också att vi har fin service i Östersund och att det är en utredning på gång inom landstinget för att få till ett samarbete så att servicen blir lika bra inom alla kommuner.

Ett önskemål Siv hade var att alla långfärdsbussar, med guidning, skulle utrustas med hörselslingor. Då skulle den världen inte vara uteslutande för de hörande.

Det blev en mycket trevlig kväll som avslutades med kaffe/the och tunnbrödsstut.

Lillemor Rydow